Inovacioni distrikt
Foto: Alo/ministarstvo informisanja i telekomunikacija

- Naša obaveza je da je ono što smo nasledili sačuvamo, da ga iskoristimo, ojačamo i da ga tako ostavimo onima koji dolaze posle nas. Da bi oni isto tako kao i mi dalje jačali našu zemlju, tako da je iz tog aspekta ovo važan projekat ali i važna lekcija koju je Srbija naučila da sada štiti to svoje istorijsko nasleđe i koristi ga za stvaranje nove vrednosti - istakla je Brnabićeva. 

Jovanović je poručio da je danas još jedan veliki i značajan dan za grad Kragujevac, za digitalizaciju i inovacije, za celu Srbiju.

- Kada je 2017. godine malo ko verovao u projekte razvoja IKT sektora, elektronske uprave, nauke i tehnologije, mi smo itekako dobro znali šta je potrebno da bi Srbija preskočila nekoliko stepenica u tehnološkom i digitalnom razvoju. Verovali smo u znanje, posvećenost i fokusiranost stručnjaka u Kancelariji za IT i eUpravu i kabinetu predsednice Vlade, verovali smo u sebe, čvrsto rešeni da šansu koju dobijamo nećemo propustiti. Zato smo danas ovde i ponosni na veliki tim, i iz Beograda i iz Kragujevca, koji je sa nestrpljenjem i uzbuđenjem čekao današnji dan, da krenu radovi na sledećem projektu koji dalje menja izgled, snagu, poziciju i prepoznatljivost srca Šumadije – izgradnju Inovacionog distrikta - rekao je Jovanović i dodao da pre svega, veliku zahvalnost svi zajedno dugujemo neprocenjivoj viziji, želji, energiji i posvećenosti predsednice Vlade, Ani Brnabić, bez čije podrške nikada ne bismo otpočeli ovako veliki i značajan posao za Republiku Srbiju.

Ovom prilikom ministar informisanja i telekomunikacija, Mihailo Jovanović potpisao je Memorandume o razumevanju sa predstavnicima japanske kompanije Tošiba, holandske kompanije AET i predstavnicima Banke Poštanske štedionice Beograd, koji će među prvim početi da rade na inovativnim rešenjima u okviru Inovacionog distrikta.

Inovacioni distrikt se gradi u okviru programa „Skok u budućnost - Srbija 2027“ i kao jedini ovakav distrikt u Jugoistočnoj Evropi, predstavljaće jedinstven kompleks informacionih, inovativnih, kreativnih i digitalnih industrija u Srbiji i u regionu, a prostiraće se na 4,5ha.

U prvoj fazi se gradi objekat od 4.700 m2 i skoro 10.000 m2 garaža, dok će u konačnoj fazi imati skoro 62.000m2 sa još 23.000m2 garaža. Zamišljen je kao kreativno-inovativni, digitalni centar sa posebnim sadržajima, u kome će članovi IT zajednice moći da se druže i rade, a razlikovaće se po tome što će biti otvoren za građane i posetioce.

Inovacioni distrikt je zamišljen kao kreativno.inovativni, digitalni centar sa zabavnim i sportskim sadržajem, u kome će članovi IT zajednice moči da se druže i rade, a razlikovaće se po tome što će biti otvoren za građane i posetioce. 

U okviru distrikta nalaziće se zasebni prostori za IT (biznis inkubatori, startapovi, deo za primenu veštačke inteligencije u kojem će se nalaziti centar za razvoj robotike), zatim smart city centar za razvoj pametnih energetskih sistema, umrežavanje pametne infrastrukture, centar za promociju digitalizacije, deo za bioinformatiku i bioinženjering sa prostorom za istraživanja i laboratorijama, dok će posebno mesto imati i Nacionalni centar za informacionu bezbednost, a u okviru distrikta će biti izgrađen i 5. Naučno-tehnološki park u Srbiji.

Čitav kompleks, jedne od najvrednijih i najznačajnijih državnih kapitalnih investicija, biće važan podsticaj za nova buduća ulaganja, otvaranje novih radnih mesta i dodatnu ekonomsku rast Srbije.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading