jovanović
Foto: Tanjug/Tanjug

Ova saradnja ima za cilj da iskoristi tehničku ekspertizu Saveta za istraživanje naprednih tehnologija UAE, mogućnost korišćenja Falkon otvorenog koda i rešenja zasnovanih na njemu za dalji razvoj veštačke inteligencije u Srbiji. 

- Vlada Republike Srbije je krenula sa razvojem veštačke inteligencije 2019. godine kada je doneta Strategija razvoja VI za period do 2025. godine, da bi 2021. godine bio osnovan Institut i bila puštena u rad prva Nacionalna platforma za razvoj veštačke inteligencije, a njeni resursi besplatno ponuđeni tehničkim fakultetima, institutima i startapovima u okviru naučno-tehnoloških parkova. Zahvaljujući ovoj inicijativi Vlada Srbije je 2022. prepoznata za jednu od najinovativnijih na Globalnom samitu u Dubaiju. Sada pravimo korak dalje i zahvaljujući ekspertizi Saveta za razvoj novih tehnologija (ATRC) Ujedinjenih Arapskih Emirata krećemo da koristimo i primenjujemo Falkon otvoreni kod za razvoj VI u Srbiji. Ovaj iskorak pomoći će nam u realizaciji projekata dalje modernizacije u Programu Srbija 2027 i jačanja pozicije Srbije kao tehnološkog i digitalnog lidera regiona Jugoistočne Evrope - rekao je ministar Jovanović. 

Direktor Instituta za istraživanje i razvoj veštačke inteligencije Srbije istakao je da im je cilj da podstaknu napredak u razvoju veštačke inteligencije.

- Integracijom Falkon modela otvorenog koda širom sveta, cilj nam je da podstaknemo napredak u istraživanju i razvoju veštačke inteligencije. Partnerstva sa vladama širom sveta su ključna za stvaranje okruženja u kojem inovacije cvetaju, osiguravajući da veštačka inteligencija postane pokretačka snaga za pozitivne promene - naveo je on.

Generalni sekretar Saveta za istraživanje naprednih tehnologija UAE Nj.E. g. Fajsal AI Banai poručio je da je veštačka inteligencija moćan katalizator za inovacije.

- Veštačka inteligencija je moćan katalizator za inovacije, posebno u zemljama u razvoju. Saradnja sa Srbijom označava ključnu prekretnicu u integraciji veštačke inteligencije u tkivo tehnološkog napretka. Naša zajednička posvećenost Falkon modelima otvorenog koda osigurava dinamičan i inkluzivan pristup globalnom unapređenju sposobnosti veštačke inteligencije - napomenuo je on.

Falkon je porodica moćnih velikih jezičkih modela otvorenog koda koje je razvio Institut za tehnološke inovacije, ogranak Saveta za istraživanje naprednih tehnologija UAE za primenjeno istraživanje.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading