Mihailo Jovanović
Foto: Alo/Alo

Ovo je prvi susret zvaničnih delegacija dve prijateljske zemlje nakon posete predsednika Narodne republike Kine Srbiji u maju ove godine, kada su dva predsednika Si Đinping i Aleksandar Vučić potpisala Zajedničku izjavu kojom se odnosi država pomeraju sa nivoa strateškog partnerstva na rang zajedničke budućnosti. Tada je u Beogradu, takođe, potpisano 28 memoranduma o saradnji i razmevanju iz različitih oblasti, među kojima je i Memorandum o razumevanju o jačanju saradnje u oblasti digitalne ekonomije i u oblasti informaciono-komunikacionih tehnologija.

Mihailo Jovanović

Alo

 

 

 

Stalni komitet Svekineskog narodnog kongresa koji je najviši zakonodavni organ u Kini, ima širok spektar nadležnosti, uključujući donošenje zakona, tumačenje Ustava i zakona, nadgledanje rada državnih organa, kao i imenovanje i smenu visokih zvaničnika, piše Biz portal. 

Delegaciju Narodne skupštine Republike Srbije, koju predvodi potpredsednica Skupštine Marina Raguš i koju pored Mihaila Jovanovića čine i potpredsednica Skupštine Snežana Paunović i narodni poslanik Uglješa Mrdić, sutra će primiti i predsednik Svekineskog narodnog kongresa Džao Leđi koji je ujedno i član Stalnog komiteta Politbiroa Komunističke partije Kine.

Mihailo Jovanović

Alo

 

 

Jovanović je ovom prilikom istakao da je Srbija zahvaljujući odlučnoj i odgovornoj politici predsednika Aleksandra Vučića, 2014. godine ušla u fazu progresivnog razvoja čitavog društva. Zahvaljujući podršci predsednika Vučića i tadašnje predsednice Vlade Ana Brnabić postavljeni su temelji modernizacije Srbije, što je dovelo do toga da Sektor informaciono-komunikacionih tehnologija iz godine u godinu beleži najveću stopu rasta i tako postane najbrže je rastuća privredna grana, a Srbija u pogledu stepena digitalizacije i primene veštačke inteligencije bude među vodećim u Evropi.

Mihailo Jovanović

Alo

 

 

Jovanović je podsetio da je Srbija je nedavno izabrana da naredne 3 godine predsedava Globalnim partnerstvom za veštačku inteligenciju čije su članice vodeće 29 zemalja sveta, a zahvaljujući tome, na jesen će Beograd i Srbija postati epicentar okupljanja vodećih straučnjaka sveta iz ove oblasti. On je naglasio od kakvog je ovo značaja za Srbiju u pogledu prisustva u globalnim tokovima razvoja veštačke inteligencije, kao i daljeg jačanja pozicije centra naučnog i inženjerskog razvoja.

– U 2023. godini izvoz IKT usluga iz Srbije bio je blizu 3,5 milijarde evra što je, po prvi put, bilo bolji rezultat Bugarske, članice EU. Mi danas mesečno izvozimo IKT usluga koliko smo 2012. godine izvozili tokom čitave jedne godine. To je uspeh svih naših građana. Rezultati predanog rada državnog rukovodstva Republike Srbije vidljivi su na svakom koraku. Pre 10 godina nismo imali nijedan naučno-tehnološki park. Danas ih Srbija ima 4, u Beogradu, Novom Sadu, Nišu i Čačku. Od toga, naučno-tehnološke parkove u Nišu i Čačku već sada proširujemo i gradimo nove zgrade. Počeli smo da gradimo potpuno nove u Kruševcu i sa još dva u Kragujevcu do 2027. ćemo u Srbiji imati ukupno sedam naučno-tehnoloških parkova. Takođe, u Kragujevcu je izgrađen najznačajniji Državni data centar u regionu. U 2023. godini je dobio sertifikat prema standardu EN 50600 za ispunjavanje najvišeg nivoa pouzdanosti, sigurnosti i efikasnosti čuvanja opreme i podataka koji, za sada, poseduju samo 8 data centara u zemljama zapadne Evrope –  istakao je Jovanović.

Mihailo Jovanović

Alo

 

 

Na kraju Jovanović je podvuka da će kruna dosadašnjeg rada ali i najveća razvojna šansa Srbije u novijoj istoriji biti organizacija najveće svetske manifestacije u 2027. godini, specijalizovane izložbe EXPO 2027, čiji je Beograd ponosni domaćin.

Podsetio je da je u tu svrhu predsednik Aleksandar Vučić predstavio program ,,Skok u budućnost – Srbija 2027“, razvojni projekat kojim će biti obuhvaćeni svi sektori i svaki deo Srbije, povodom čega je planirano da se investira oko 17 milijardi evra, a gde je jedna od najbitnijih stavki dalja modernizacija i ulaganje u razvoj veštačke inteligencije i digitalizaciju.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading