Mihailo Jovanović sa delegacijom Republike Srbije u Kini
Foto: Printscreen/Printscreen/Instagram/mihailo.jovanovic.mit

- Delegacija Narodne skupštine Republike Srbije završila je zvaničnu posetu Narodnoj Republici Kini posetom Šendženu i obilaskom razvojnih i istraživačkih centara kompanija Majndrej (Mindray), koja proizvodi medicinsku opremu i Jubiteh (Ubitech), koja je lider u robotici i veštačkoj inteligenciji.

Grad Šendžen je kineski primer grada pobednika koji se od malog ribarskog mesta za svega 40 godina razvio, reformisao i otvorio prema svetu. Sada je to jedna od vodećih ekonomskih zona u Kini, treći grad po veličini iza Pekinga i Šangaja, čiji je BDP 500 milijardi dolara i u kojem živi više od 17 miliona stanovnika. Šendžen je čudo urbanizacije, industrijalizacije, inovacija i novih tehnologija. To je i zeleni grad sa niskom emisijom ugljenika i prosečnom starošću stanovnika od samo 32 godine.

Pored značajnog političkog rezultata i sastanka sa predsednikom g. Džao Leđijem i članovima Stalnog komiteta Svekineskog narodnog kongresa, delegacija Narodne skupštine Republike Srbije, koju je predvodila potpredsednica Skupštine Marina Raguš i u kojoj su pored mene bili i potpredsednica Skupštine Snežana Paunović i narodni poslanik Uglješa Mrdić, ostvarila je i značajni privredni rezultat.

Kontakti i iskustva uspostavljeni prilikom ovog boravka doprineće što boljoj i uspešnijoj realizaciji projekata modernizacije, digitalizacije i razvoja veštačke inteligencije u okviru programa „Skok u budućnost – Srbija 2027“, ali i naporima Republike Srbije da nastavi sa dovođenjem razvojnih i inovativnih centara najvećih svetskih kompanija naročito u oblasti automobilske industrije i medicine.

Odličan posao oko organizacije ove posete uradila je njena ekselencija ambasadorka Republike Srbije Maja Stefanović sa svojim timom, trudeći se da medijski ova najznačajnija srpska parlamentarna poseta godine bude odlično propraćena i ocenjena - naveo je Mihailo Jovanović na svom Instagram nalogu. 

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (10)

Loading
Ana

07.06.2024 13:28

Poseta delegacije Srbije potvrđuje bliskost i prijateljsku saradnju između Srpske napredne stranke i Komunističke partije Kine.

Minja

07.06.2024 13:29

Ova poseta je odlična prilika za unapređenje ekonomske, političke i kulturne saradnje između Srbije i Kine.

Una

07.06.2024 13:30

Sastanak sa delegacijom iz Kine otvara nova vrata za investicije i razmenu tehnologije između dve zemlje.

Olja

07.06.2024 13:31

Ova poseta će doprineti jačanju veza između srpskog i kineskog naroda, što je osnova za dugoročnu saradnju i prijateljstvo.

Vanja

07.06.2024 13:33

Kina i Srbija imaju dugačku istoriju prijateljskih odnosa.Ekonomija je ključno područje saradnje između dve zemlje.

Uroš

07.06.2024 13:34

Kineske investicije u Srbiji su značajno porasle u poslednjih nekoliko godina.Projekti poput izgradnje infrastrukturnih objekata su primer uspešne saradnje.

Tanja

07.06.2024 13:35

Kineske kompanije su angažovane u izgradnji puteva i železnica u Srbiji. Kineski investitori su uložili u različite sektore srpske privrede. Poljoprivreda je još jedno važno polje saradnje između dve zemlje.

Uki

07.06.2024 13:36

Srbija nastavlja da ima odličnu saradnju sa Kinom i ova poseta je prilika da se ta saradnja još unapredi.

Nina

07.06.2024 13:37

Srbija će zahvaljujući saradnji sa Kinom koju ima podići znatno svoju ekonomiju i ojčati svoju privredu.

Ena

07.06.2024 14:51

Svaka razmena iskustava sa Kinom je od izuzetnog značaja za Srbiju.