Dan Matičara
Foto: Printscreen/Mihailo Jovanović - Instagram

Mihailo Jovanović, prisustvovao je Danu matičara Srbije zajedno sa ministarkom Jelenom Zarić, pomoćnicom ministarke Marinom Dražić i načelnikom u Ministarstvu finansija i privrede Nebojšom Đuricom. 

 

 


Uticaj digitalizacije matičnih knjiga

Digitalizacija matičnih knjiga predstavlja preteču transformacije javne uprave primenom informaciono-komunikacionih tehnologija. Ovaj proces omogućava uspostavljanje centralnih registara, sigurno čuvanje podataka u data centru, kao i bezbedan pristup podacima od strane zaposlenih u javnoj upravi. Takođe, građani imaju mogućnost uvida u podatke i podnošenje elektronskih zahteva, što doprinosi efikasnosti i transparentnosti javne uprave.

Razvoj sistema elektronske uprave

Kroz 15 godina razvijen je Centralni sistem za elektronsku obradu, skladištenje podataka i čuvanje drugog primerka matičnih knjiga, kao i Registar matičnih knjiga i aplikativni Modul za stručno usavršavanje matičara. Takođe, postignut je značajan napredak u integraciji sa drugim informacionim sistemima državne uprave i lokalne samouprave, poput eBebe, eZUP, CRS i ZIS, što je dovelo do uvođenja eIzvoda i eUverenja na Portalu eUprava.

Značaj matičara u javnoj upravi

Matičari, kao zaposleni u matičnim službama, imaju ključnu ulogu u pružanju podrške građanima i privredi Republike Srbije. Pored administrativnih i zakonskih smernica, oni pružaju pravovremene informacije i podršku, čime doprinose efikasnosti i kvalitetu javne uprave.

 

 

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading