Danica Grujičić
Foto: Printscreen/Ministarstvo zdravlja

Predsednica Vlade Ana Brnabić je posebno istakla zahvalnost za herojski napor koji je uložen tokom pandemije KOVID-19 u ovoj ustanovi. „Vaši lekari, medicinske sestre, tehničari i svi ostali zaposleni borili su se za svaki život pružajući negu i podršku pacijentima u najtežim trenucima za njih, njihove porodice i našu zemlju", istakla je Brnabić.

Uz čestitke na ovako značajnom jubileju, ministarka zdravlja Danica Grujičić je istakla značaj ovako dugog kontinuiteta rada zemunske bolnice koja je kroz vekove postala moderan kliničko-bolnički centar sa 2 klinike, 4 bolnice sa ukupno 37 službi.

„Bilo je to vreme kada su verske opštine podizale svoje bolnice, a te 1784. srpska i nemačka su spojene u jednu bolnicu koja je lečila pacijente svih veroispovesti. Možemo slobodno reći da je upravo Zemun, to raskršće naroda i istorijskih zbivanja u Evropi, tim novim principom lečenja pacijenata bez obzira na nacionalnu i versku pripadnost,  i ne znajući, postupalo upravo u skladu sa delovima Hipokratove zakletve koji će biti dodati tek Ženevskom konvencijom: U vršenju dužnosti prema bolesniku neće na mene uticati nikakvi obziri, etničko poreklo, rod, vera, nacionalnost, rasa, politička ili klasna pripadnost.

Tačno stotinu godina od tada, od zvaničnog formiranja Zemunske bolnice, u nju za gradskog fizikusa i primarnog lekara dolazi sin Jovana i Savke Subotić. Od oca višestruko talentovanog – istaknutog pesnika, advokata i političara, i majke obrazovane Novosađanke, posvećene afirmisanju narodne umetnosti, humanitarnom radu i borbi za ostvarivanje prava žena na obrazovanje i bolji status u društvu - dr Vojislav Subotić nije ni mogao biti manje od oca savremene srpske hirurgije i osnivača Medicinskog fakulteta u Beogradu. Dolaskom mladog hirurga i pretvarnjem bolničke kuhinje u operacionu salu, zemunska bolnica kreće u novo doba medicine.
Od tada do danas, kroz ovu bolničku ustanovu prelamala su se istorijska i ratna zbivanja, dobri i loši dani, ranjenici, bolesnici, stare zgrade zamenjivale su nove, a penzionisane lekare mlade kolege pune elana i želje da uče.

Sve sam ovo ispričala da bih u zdravstvenoj tradiciji vaše ustanove koja je odavno zakoračila u treći vek, istakla kontinuitet koji nastavljate vi danas, neraskidivo povezani sa svojim kolegama lekarima, sa medicinskim sestrama i sa pacijentima kroz dugu istoriju zemunske bolnice.

Danas, kada KBC Zemun poseduje 12 operacionih sala, dobro je setiti se bolničke kuhinje s početka ove priče iz koje je krenuo dr Subotić, jer jubileji poput ovoga treba da nas podsete da od nas ništa ne počinje niti se sa nama završava - mi smo tu da održimo, unapredimo i predamo dalje znanje, umeće, sposobnosti i talente, za dobrobit svih naših pacijenata“, istakla je ministarka Grujičić u svom obraćanju.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading