Danica Grujičić
Foto: Tanjug/FOTO: TANJUG/JADRANKA ILIĆ

- Istog trenutka kada su me obavestili o nemilom događaju, naložila sam hitan izlazak inspekcije na teren koja će utvrditi sve činjenice. Obavestićemo porodicu i javnost o izveštaju inspekcije - rekla je ministarka za Kurir.

Ovaj slučaj ponovo je otvorio pitanje jedinstvenog broja 194 za celu Srbiju. Pozivom na ovaj broj, koji upravo i služi za hitne slučaje, pacijenti bi odmah trebalo da dobiju hitnu pomoć, a ne kao u slučaju Sare Petković, da ih sa tog broja "šaltaju" na fiksne brojeve drugih zdravstvenih ustanova i gube vreme koje život znači. Na naše pitanje zašto Srbija još nema centralizovan sistem poziva hitne pomoći preko broja 194 i da li joj je uopšte to u planu, ministarka kaže da na tome radi od početka mandata.

- To je veliki i kompleksan sistem. Cilj nam je da u narednom periodu digitalizujemo sistem, uspostavimo jedinstvenu 194 liniju za celu Srbiju. Stanje nije svuda isto, u nekim sredinama i dalje Hitna pomoć funkcioniše preko fiksnih linija, što ćemo promeniti - kaže ministarka i dodaje:

- U tom pravcu uskoro kreću i radovi na kompletnoj izgradnji i rekonstrukciji Hitne pomoći koja će mojim kolegama omogućiti lakši rad, kao i centar za obuku i održavanje vozila. Potpisan je ugovor, odobrena su sredstva i uskoro kreću radovi.

Podsetimo, Sara Petković (21) preminula je 9. marta u Kaluđerici, dok je čekala lekarsku pomoć, a ekipe Hitne pomoći prebacivale odgovornost za izlazak na teren jedni na druge. 

BONUS VIDEO:

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading