Danica Grujičić i Peter Sijarto
Foto: Alo/Alo

Najveći međunarodni forum posvećen nuklearnoj energetici na svetu, okupio je predstavnike 75 država, 4.500 učesnika, među kojima su ministri i predstavnici vladinih agencija, predstavnici najvećih kompanija globalne nuklearne industrije, kao i brojni međunarodni stručnjaci.

Danica Grujičić i Peter Sijarto

Alo

 

 

Odmah po dolasku u Soči, ministarka Grujičić se srela sa kolegom iz Mađarske, ministrom spoljnih poslova Petrom Sijartom. Tom prilikom otvorile su se brojne mogućnosti saradnje u oblasti zdravstva, posebno u oblasti onkologije, s obzirom da i Srbija i Mađarska imaju veliki broj obolelih i veliku smrtnost od onkološih oboljenja.

Posebna tema bila je saradnja u oblasti nuklearne medicine, koju ministarka Grujičić uvek ističe kao budućnost u lečenju pacijenata, jer Mađarska ima razvijen Centar za nuklearnu medicinu u Debrecinu. U tom smislu, bilo je reči o poseti naših stručnjaka ovom Centru.

Jedna od tema bila je i pogranična saradnja u pravcu razvoja zdravstvenih ustanova uz državne granice sa obe strane, kako bi se građanima Srbije i Mađarske olakšala zdravstvena zaštita i nega naročito u slučajevima urgentnih stanja.

Ministri Srbije i Mađarske su razmenili pozive za posetu svojim državama, jer su se na sastanku otvorile i druge teme buduće saradnje.

Ministarka zdravlja Danica Grujičić će se danas obratiti i predstavljati Srbiju na glavnoj plenarnoj sednici Međunarodnog foruma ATOMEXPO 2024, uz najviše državne zvaničnike i eksperte iz celog sveta.

BONUS VIDEO

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading