Danica Grujičić
Foto: Tanjug/FOTO: TANJUG/JADRANKA ILIĆ

Ministarka zdravlja Danica Grujičić istakla je da je već dvoje specijalista iz Sremske Mitrovice odustalo od specijalizacije ginekologije, zbog straha da mogu biti prijavljeni.

Gostujući na RTS-u, ministarka Grujičić je govorila je o raspletu slučaja porodilje Marice Mihajlović, koja je zbog, kako tvrdi, akušerskog nasilja izgubila zdravu devojčicu, navevši da je Republička stručna komisija za ginekologiju i akušerstvo, je formirala spoljašnji stručni nadzor i da se sada čeka izjava uhapšenog lekara M. M. kako bi se dobio definitivni izveštaj.

Kako je navela ministarka Danica Grujičić, svako je nevin dok se ne dokaže suprotno, ali je činjenica da je bilo izjava njegovih saradnika koji su ukazivala na to da nešto nije kako treba.

- Bila su kao na Republička stručna komisija za ginekologiju i akušerstvo, je formirala spoljašnji stručni nadzor, malo se otegle zbog toga što je jedan kolega bio u sukobu interesa i morao je da bude zamenjen u trenutku kad je odlučeno ko će ići u nadzor. Međutim, nadzor ne može biti potpun dok se ne obavi razgovor i sa okrivljenim kolegom. Tako da smo sami obratili Tužilaštvu da se omogući pristup njemu i da čujemo i njegovu verziju događaja, jer jedino tako možete da vidite šta se desilo - rekla je Grujičić.

Istakla je da bismo do kraja sledeće nedelje imali definitivan izveštaj stručnog nadzora. Ministarka Grujičić navela je i da je i već dvoje specijalizanata iz Sremske Mitrovice odustalo od specijalizacije ginekologije zbog straha.

- Doći ćemo u situaciju da zbog nepoverenja i zbog prosto straha od toga da će svako biti optužen, neće imati ko da porađa žene. Kolege su veoma pametno predložile i sada na tome rade iz Republičke stručne komisije, da se napravi jedan informator za sve trudnice i da se objasni kakvi zahvati se ne smatraju nasiljem, nego predstavljaju medicinske zahvate da pomognu da beba što pre izađe. Šta sve može da se desi za vreme trudnoće, jedna sveščica od desetak, dvadeset strana, gledaćemo da napravimo i jedan informator, kao i aplikaciju - rekla je ministarka Grujičić.

bonus video

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading