danica grujičić
Foto: Alo/Danica Grujičić

Obilazeći ambulante u selima Dublje, Klenje i Badovinci, ministarka je istakla da su seoske ambulante upravo način da zdravstvenu uslugu približimo svim građanima, posebno ističući primer nove ambulante u Dublju.
Ministarka Grujičić je prilikom posete Domu zdravlja u Bogatiću, podsetila da je svojevremno upravo ovaj dom zdravlja bio proglašen za najbolji u Srbiji. „Nadam se da ćemo naći zajednički jezik sa lokalnom samoupravom kako bi Služba hitne medicinske pomoći bila odvojena od službe Opšte medicine u samom Domu zdravlja. 

Hitna pomoć mora da ima dovoljan broj lekara i sestara jer su hitne pomoći u malim mestima važne i zato što se njima najčešće javljaju hronični pacijenti. Razgovarali smo i o patronaži kao obliku pomoći starijim pacijentima. Takođe, ideja je da domove zdravlja što bolje opremimo, a lekare osposobimo da rade na što većem broju aparata, tako da u njima mogu da pruže 85 odsto svih zdravstvenih usluga građanima. Jer ako imamo dobro organizovanu opštu medicinu, imaćemo i skrininge i rano otkrivanje bolesti, uspešnu prevenciju“, istakla je ministarka nakon obilaska Bogatića, dodajući da će Ministarstvo zdravlja ovoj ustanovi vrlo brzo obezbediti digitalni mamograf i ultrazvučni aparat za Odeljenje ginekologije.

danica grujičić

Danica Grujičić

 

 

U nastavku posete, ministarka zdravlja Danica Grujičić je obišla i zdravstvene ustanove u Šapcu.

„Dom zdravlja je lepo opremljen i dobro organizovan, posebno sam zadovoljna kako je uređeno Odeljenje pedijatrije. Potrebno je još nekih kadrovskih pojačanja, upravo pedijatara, pa je ovo i poziv mladim kolegama da se odluče za ovu lepu i odgovornu specijalizaciju. Kako ni bolnica ni dom zdravlja nemaju mamograf, uskoro ćemo obezbediti digitalni mamograf i digitalni rendgen aparat. Drago mi je da je Šabac dobio magnetnu rezonancu, a pacijente molim za malo strpljenja dok kolege prođu obuku jer je ovo sasvim novi i drugačiji aparat. Očekujem da će od 15. aprila i Šabac početi da koristi softver za zakazivanje pregleda“, rekla je ministarka Danica Grujičić, zaključivši da dalji razvoj doma zdravlja i bolnice u Šapcu zavise od toga da li će se graditi bolnica na novoj lokaciji, jer postoji i takav predlog, ili će ostati gde je sada.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading