Danica Grujičić
Foto: Alo/Foto: Marko Metlaš/Alo!

- Znači ne radi se samo o nuklearnoj energiji, radi se uopšte o nuklearnim tehnologijama i o nuklearnoj fizici kao osnovi svih tih tehnologija. Nuklearna medicina je oblast medicine koja postoji već dugo i kod nas mi imamo jednu dobru tradiciju - kaže ministarka.

Nuklearna medicina primenjuje se u dijagnostici, terapiji, a posebno kod određenih procesa u štitastoj žlezdi i neuroendokrinih tumora.

- Ja se nadam da ćemo i mi uskoro krenuti, kod karcinoma prostate. Ono u čemu su Rusi zaista ispred svih ostalih to je činjenica da oni imaju bezbroj, odnosno ne bezbroj, sada već 25 radioizotopa koje kombinuju sa biološkom terapijom i to različitih izotopa koje reče različite vrste tumora. Recimo samo za prostatu imaju pet vrsta radioizotopa i naša je želja prosto da u novom institutu za onkologiju i radiologiju Srbije koji treba da bude pored kliničkog centra, ja se nadam da će se te dve institucije jednog dana i objediniti, treba da bude jedan veliki centar nuklearne medicine, da ne kažem regionalni, gde bismo uz njihovu pomoć naravno vrlo brzo ušli u tu celu tehnologiju i proizvodnje i spajanja izotopa sa biološkom terapijom - rekla je Grujičić i dodala:

Danica Grujičić

Foto: Marko Metlaš/Alo!

 

- Oni sada već imaju neke izotope kojima leče metastatski karcinom dojke. To je zaista pre deset godina bila naučna fantastika. Kombinacija tih lekova, koji su sve efikasniji, omogućava pre svega da pacijenti daleko kvalitetnije žive. Jer kada vi dobijete jednu dozu zračenja i onda uradite snimak i sve bude u redu, to znači da vi neko vreme možete biti bez bilo kakve terapije, ali stalno pod kontrolom. I to je jednostavno karakteristika onkoloških bolesti koje su nekada vrlo podmukle. Nekada su one izlečive ako ih na vreme otkrijete. Vraćaju se, ali svejedno ta doza, da kažem kombinacija biologije, molekula i atoma, u ovom slučaju odnosno radijacije, to je nešto što je potpuno novo i što mislim da ima zaista veliku budućnost i mi moramo što pre sa tim krenuti da bi veliki broj naših ljudi koji se zrači i koji se leči u stvari godišnje dobio zaista svu terapiju koja je potrebna - rekla je.

"Uvode se target terapije"

Pored standardnih vrsta terapija, radioterapije i hemioterapije, sada se uvode i genetske, imunološke, tzv. target terapije gde se tačno jedan deo lanca ćelija, DNK, malignog tumora, zapravo gađa određenim molekulima lekova.

- I sada još imate mogućnost da određen stepen kontrolisane radijacije dopre do tih istih malignih ćelija da poštede zdrave, a da oštete maligne i to je zaista nešto sasvim novo - kaže Grujičić.

BONUS VIDEO: 

 

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading