Igor Mirović
Foto: Alo/Pokrajinska vlada Vojvodine

Reč je o projektu koji se finansira iz Abu Dabi fonda, u vrednosti od 2,9 miliona evra.

Akumulacija će se puniti vodom iz kanala DTD Bečej–Bogojevo preko nove crpne stanice sa potisnim cevovodom, koja se gradi u okviru projekta izgradnje podsistema „Srbobran“.

„Ovaj projekat je značajan kao deo velikih zajedničkih napora da dovedemo vodu do što većeg većeg broja parcela i poljoprivrednih površina“, izjavio je Mirović.

Predsednik je rekao da je do sada završeno 18 projekata u okviru izgradnje sistema za navodnjavanje u Vojvodini koji se finansiraju iz Abu Dabi fonda.

„Kada završimo preostalih 12 projekata, među kojima je i ova crpna stanica u Srbobranu, moći ćemo da dovedemo vodu na 103.000 hektara i time povećamo prinose. To je – imajući u vidu klimatske promene i sušu koja je sve prisutnija i izraženija  svake godine –dobra vest za Vojvodinu“, istakao je Mirović.

Predsednik je dodao da su „Vode Vojvodine“ dobile više finansijskih sredstava iz pokrajinskog budžeta nego ranijih godina, te da realizuju projekte i iz drugih izvora osim Abu Dabi fonda.

„Nastavićemo i sa pripremom projektne dokumentacije i sa realizacijom projekata koji treba da reše pitanje navodnjavanja i  ekološke probleme“,  naglasio je Mirović i naveo da je za narednu godinu  u planu finansijska linija za podsticanje velikih zagađivača, posebno u slivu Krivaje, da ugrade pretprečistače i tako ispuštaju čistiju vodu u tu reku.

Predsednik je izjavio da će Srbobran dobiti vodoprivredni objekat sa izuzetnim značajem, te da je u tom mestu u toku i rekonstrukcija kulturnog centra, a u pripremi je i buduća industrijska zona.

Predsednik Opštine Srbobran Radivoj Debeljački istakao je da je ovo veliki i veoma značajan projekat za tu opštinu.

„Spajanje Velikog bačkog kanala i reke Krivaje omogućiće navodnjavanje i novu količinu vode reci Krivaji. Ovaj projekat značajan je, osim poljoprivrede, i za zaštitu životne sredine“, izjavio je Debeljački.

Direktor JP „Vode Vojvodine“ Srđan Kružević rekao je da je reč o kapitalnom projektu koji se realizuje u tri faze na dve lokacije.

Prema njegovim rečima, projekat podrazumeva izgradnju nove crpne stanice, odakle će biti izgrađen podzemni potisni cevovod do reke Krivaje, na kojoj će biti izgrađena brana, između Srbobrana i Feketića, i formirana akumulacija, koja će se puniti vodom iz kanala preko nove crpne stanice.

Kružević je dodao da će ovom investicijom biti rešeni i postojeći ekološki problemi.

„Ove godine JP ′Vode Vojvodine′ ima rekordan budžet od osam milijardi dinara, a zahvaljujući Pokrajinskoj vladi samo za borbu protiv suše izdvojeno je 1,5 milijardi“, izjavio je Kružević.

Tagovi

Komentari (0)

Loading