Igor Mirović
Foto: Alo/Autonomna pokrajina Vojvodine

Obraćajući se zvanicama, predsednik je u pozdravnoj reči govorio o životu i delu Branka Radičevića, kao i tragu koje je njegovo stvaralaštvo ostavilo u našoj književnosti.

Ocenivši da su „Brankovo kolo“ i Karlovačka gimnazija decenijama čuvali spomen na Branka Radičevića, Mirović je izrazio zadovoljstvo što će ova godina biti u znaku obeležavanja ovog velikog jubileja, te da učešće najznačajnijih institutcija i ustanova pokazuje koliko se odgovorno pristupilo pripremi i realizaciji programa i aktivnosti u čast velikana naše poezije.

 

Na svečanosti u Karlovačkoj gimnaziji besedio je i predsednik „Brankovog kola“ Nenad Grujičić, i uručena je „Velika povelja Brankovog kola“ Karlovačkoj gimnaziji i Karlovačkoj bogoloviji „Sveti Arsenije Sremac“, za višedecenijsku uspešnu i nadahnutu saradnju sa plodotvornim rezultatima. Ovom prilikom uručena je i nagrada „Pečat varoši sremskokarlovačke“ ovogodišnjim dobitnicima za najbolje knjige poezije na srpskom jeziku.

Povodom obeležavanja dvesta godina od rođenja Branka Radičevića, a u okviru manifestacije „Prolećni Brankovi dani“, predviđene su aktivnosti u Sremskim Karlovcima, na Stražilovu i u Novom Sadu – okrugli sto o životu i pesničkom delu Branka Radičevića, u kojem će učešće uzeti dvadeset pet naučnika, univerzitetskih profesora i pesnika, zatim kazivanja poezije o Branku na Stražilovu, dok će Svečana akademija posvećena 200. godišnjici rođenja Branka Radičevića biti održana 27. marta u Srpskom narodnom pozorištu u Novom Sadu.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading