Forum Vrdnik
Foto: Alo/Pokrajinska vlada

Predsednik Mirović istakao je da su ovakvi skupovi važni jer imamo izražena manje razvijena područja, te da je značajno razmeniti iskustva i konkretna znanja u cilju smanjenja regionalnih razlika.

Kako je naveo, analiza jednog od najvažnijih ekonomskih parametara razvijenosti pokazuje da Južnobački okrug u bruto društvenom proizvodu Vojvodine učestvuje sa 45 odsto, a Zapadnobački i Severnobanatski zajedno sa nešto više od 10 procenata.

- Iako je Vojvodina razvijeniji deo naše zemlje, postoji nesklad između razvijenih i manje razvijenih područja i to je jedan od ključnih izazova u ovoj oblasti koji zahteva zajednički rad Vlade Republike Srbije, Pokrajinske vlade, lokalnih samouprava, civilnog sektora, razvojnih agencija i partnera iz EU, kako bi se došlo do mehanizama koji bi pomogli bržem razvoju manje razvijenih sredina - izjavio je Mirović.

Forum Vrdnik

Pokrajinska vlada

 

Predsednik Pokrajinske vlade rekao je da je jedan od najvećih problema demografsko pitanje, jer u pojedinim krajevima postoji veliki odliv ljudi iz manjih u veće sredine.

- Ljude u manje razvijenim mestima treba motivisati da ostanu u svojim sredinama kako opštim investicijama tako i kvalitetnijim radom svih institucija poput škola i bolnica, i to je nešto sa čime se u narednom periodu morati snažnije suočiti - naveo je Mirović.

U fokusu rada Foruma, koji je okupio predstavnike javnog, privatnog i civilnog sektora, nalaze se tri teme – institucionalna i finansijska podrška regionalnom razvoju, ekonomski razvoj i zaštita životne sredine.

Šef Odeljenja za saradnju Delegacije Evropske unije u Srbiji Nikola Bertolini rekao je da je važno da EU pruži podršku Srbiji kako bi se unapredio razvoj na regionalnom nivou i kako bi se Srbija pripremila za korišćenje strukturnih i regionalnih fondova Unije.

Forum o regionalnom razvoju organizovao je konzorcijum pet regionalnih razvojnih agencija Vojvodine-Banat, Bačka, Srem, Panonreg i Južni Banat, uz podršku Pokrajinske vlade.

- Okupili smo se kako bismo utvrdili ključne korake u razumevanju daljeg ekonomskog razvitka AP Vojvodine i cele Republike Srbije i očekujemo da će iznete ideje dovesti do konkretnih rezultata i zaključaka koji će omogućiti dalji prosperitet - izjavio je direktor RRA Bačka Aleksandar Dunđerski.

Na događaju je prisustvovao i pokrajinski sekretar za regionalni razvoj, međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu Aleksandar Sofić.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading