UŽAS Ministarka zdravlja Danica Grujičić povod 24. godišnjice bombardovanja - ZBOG NATO BOMBI DANAS IMAMO SVE AGRESIVNIJE TUMORE
Foto: Promo/Promo

Ministarka zdravlja Danica Grujičić izjavila je juče da je protiv SR Jugoslavije 1999. godine vođen nuklearni i hemijski rat, i dodala da međunarodna naučna zajednica treba da ispita kolike su posledice po zdravlje ljudi, ali i da je evidentno da imamo povećanje broja malignih bolesti.

Ona je povodom 24. godišnjice bombardovanja kazala da su tumori sve agresivniji, kao i da je to uticalo i na porast steriliteta, autoimunih bolesti, kao i mentalnih smetnji.

- Ne treba zaboraviti ni efekat hemijskog zagađenja koje je bilo prisutno, a o osiromašenom uranijumu i da ne pričam - naglasila je Grujičićeva.

Istakla je da je problem ljudi koji negiraju loš uticaj uranijuma i osiromašenog uranijuma to što ne razumeju šta je kancerogeneza.

- Radijacija postoji u tom trenutku kada dođe do eksplozije, posle toga stvar rade nanočestice. Znači, ulaze vam u pluća, u digestivni trakt, ulaze u bubrege i onda možete svakog trenutka očekivati da ta jedna alfa čestica, koja je 50 puta kancerogenija od bilo koje druge, izađe iz jednog atoma osiromašenog uranijuma koji je u vašem telu i od normalne napravi malignu ćeliju - objasnila je ministarka.

Navela je da su sedam godina nakon bombardovanja uočili najpre porast obolelih od leukemije, limfoma, kao i da su to takozvani sistemski maligniteti.

- Solidni tumori pojavili su se posle 10, 15 godina u povećanom broju, i to ne samo u povećanom broju nego su i agresivniji. Ako ste ranije, na primer, na mozgu imali tumor koji je lokalizovan u čeonom režnju, potiljačnom režnju ili slepoočnom režnju - sada imate od čeonog do slepoočnog i sve više i više takvih. Bukvalno su tumori postali bolesti mozga - istakla je Grujičićeva.

Ona je napomenula da je u proleće 1999. godine bila regionalna ekološka katastrofa kao i da to može naučno da se dokaže, te da se moraju uraditi određene fizičke i hemijske pretrage, a da na kraju tu radi i matematika.

Porast steriliteta kod muškaraca

Ona je navela i da korišćenje osiromašenog uranijuma nije dovelo samo do pojave onkoloških bolesti.

- Imamo evidentan porast steriliteta kod muškaraca, evidentan porast autoimunih bolesti svih vrsta, patološke trudnoće, pitanje određenih mentalnih smetnji kod dece koja su rođena u tom periodu ili kod roditelja koji su bili izloženi svim tim negativnim dejstvima - navela je Grujičićeva.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading