GORAN VESIĆ: Pritisci na Srbiju sve snažniji
Goran Vesić

- Pritisci na Srbiju, nakon govora predsednika Vučića u Njujorku, sve su snažniji. Vučiću očigledno ne mogu da oproste zato što je zauzeo jasan stav i rekao sve ono što lideri misle, posebno lideri manjih zemalja, ali ne smeju da kažu. Rekao je otvoreno da rat u Ukrajini nije prvi rat u Evropi posle Drugog svetskog rata već drugi pošto je prvi rat bila agresija NATO na SR Jugoslaviju 1999. godine.

Istakao je da se mi kao Srbija zalažemo za teriorijalnu celovitost Ukrajine isto kao što branimo teritorijalni integritet svoje zemlje. Mi rezolucijom 1244 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija imamo očuvan terirtorijalni integritet, ali ograničen suverenitet u našoj južnoj pokrajini, na šta smo sami pristali. Medjutim, kršeći rezoliciju 1244 Ujedinjenih nacIja pojedine zemlje medju kojika su velike svetske sile narušile su teritorijalni integritet Sebije priznanjem samoproglašene nezavisnosti Prištine.

Ministar Mali: Od 1. novembra slede ova povećanja - Alo.rs


Naš stav od početka rata u Ukrajini je principijelan i jasan. Mi postujemo teritorijalni integritet Ukrajine, nemamo ni jedan problem sa tom zemljom koja nije priznala samoproglašenu državu Kosovo, oni su nam bratski narod, tamo žive i Sloveni. Prvog dana rata smo osudili agresiju Rusije na Ukrajinu jer to je napad jedne zemlje na drugu i narušavanje teritorijalnog integriteta. Sa druge strane rekli smo i da ne verujemo u delotvornost sankcija, jer prema kome god ih uvedete, ispašta običan narod, mi smo bili svedoci svega toga kada smo mi bili pod sankcijama - rekao Goran Vesić.

Vesić dodaje da se na Srbiju vrši veliki pritisak da uvedemo sankcije, i ako je naša saradnja sa Rusijom ekonomski veoma mala. Ali da se taj zahtev opravdava time što smo mi zemlja na putu priključenja EU.

- Tačno je da smo mi u procesu pregovaranja sa EU, ali je i takodje tačno da nama EU nikada nije otvorila 31. poglavlje koje se odnosi na spoljnu politiku, bezbednost i odbrambenu politiku. Za to poglavlje uradjen je samo bileteralni skrining pre osam godina. EU nije ni pokušala da otvori to poglavlje sa Srbijom. Otvaranje tog poglavlja bi bio instrument kojim bi EU mogla formalno da traži od Srbije da prilagodi svoju politiku EU. Gledaju strogo formalno mi bez otvaranja tog pogljavlja nemamo obavezu na usaglašavanje spoljne politike - rekao je Vesić.

Tu se vidi licemerna politka koja se vodi prema Srbiji, gde ne žele da nam

otvore poglavlje koje se odnosi na spoljunu politiku i koje nama daje obavezu za usaglašavanje dok sa druge strane traži se od nas da prilagodimo spoljnu politiku.
 Zaista ne razumem zašto EU ne ubrza otvaranje poglavlja i na taj način ubrza integraciju Srbije u EU, a ne da se od nas stalno nešto traži a za uzvrat da se ništa ne daje, izmedju ostalog o tome je upravo i govorio predsednik Vučić”, kazao je Vesić.

Bazdulj: Sankcije Rusiji da, samo je pitanje tajminga - Alo.rs

Vesić je konstatovao da je činjenica da dolazi do poptuno dekompozicije sveta. Prisustvujemo podeli sveta na dva dela sa dugoročnim posledicama. 

- Predsednik Vučić vodi principijalnu i odgovornu politiku koja ima dobre odnose sa svim zemljama, ne želimo da budemo u sukobu ni sa jednom zemljom jer smo na evropskom putu i trudimo se da se držimo svojih principa kao i da održimo ovaj tempo ekonomskog razvoja kao i priliv investicija jer samo sa jakom ekonomijom možemo da sa punim kapacitetom branimo našu poziciju u svetu - zaključio je Vesić.

Vladimir Veljković: Pod hitno uvesti sankcije Rusiji,a desni ekstremisti da razmisle! (VIDEO) - Alo.rs

Vesić je zaključio da “nije lako voditi takvu politiku” ali da gradjanke i gradjani Srbije “mogu da budu sigurni da će predsenik Vučić uvek donositi odluke koje su u interesu Srbije”.

Pratite nas i na Telegramu!

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading