Nenad Stefanović: Rešavanje slučaja prisluškivanja predsednika treba da bude apsolutni prioritet
Alo

"Identifikovanje i procesuiranje  svih lica koja su eventualno učestvovala u prikupljanju, analizi i  prosleđjivanju informacija ( podataka) iz razgovora dobijenih  prisluškivanjem  predsednika Republike Aleksandra Vučića treba da bude  apsolutni prioritet svih državnih organa.

Osnovni zadatak nadleznih organa mora da bude da se utvrdi šta je bio motiv prosluskivanja predsednika Republike. Skandalozno je da se prisluškuju najviši državni funkcioneri, a pogotovo predsednik države.

Smatram da iz svega što je do sada objavljeno o prisluškivanju i  nazalost povezanosti pojedinih pripadnika  državnih organa  sa organizovanim kriminalnim grupama, postoji više opcija kako bi ovaj slučaj trebalo posmatrati.

Ukoliko su podaci o kojima su pričali predsednik i na primer neki visoki drzavni funkcioner vojni, ekonomski ili službeni podaci, a dobijeni su  prisluškivanjem, saopšteni, predati, učinjeni dostupnima stranoj državi, stranoj organizaciji, onda bi moglo da se radi o krivičnom delu - špijunaza.

Prikupljanje ovakvih podataka i njihova zlouptreba nezakonitim ili zakonitim prisluškivanjem, moglo bi da se posmatra i u okviru moguceg izvrsenja krivicnog dela nasilna promena ustavmog uredjenja ali i iz  ugla pripremnih radnji za, na primer, izvršenje krivičnog dela teško ubistvo nekog državnog funkcionera, imajući u vidu da su kod npr. pripadnika Belivuk-Miljkovic grupe pronađene snajperske puške i veliki arsenal oruzija a iz podataka bi mogle da se dobiju informacije o kretanju visokosticenih predstavnika drzave. 

Naravno sve rečeno je na nivou pretpostavki i pravaca u kom je istraga mogla da bude usmerena. Tuzilastvo za organizovani kriminal jedino je ovlasceno da izvrsi kvalifikaciju krivicnog dela i da donese odluku o procesuiranju osumnjicenih u konkretnom predmetu. 

Ono sto je sada apsolutno sigurno, jeste da su zahvaljujuci aktivnostima MUP-a u prethodnom periodu sprecene teze posledice po bezbednost nase drzave."

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading