Marko Đurić
Foto: Tanjug/JADRANKA ILIĆ (STF)

- Bilateralni odnosi su (priznanjem nezavisnosti) pretrpeli ozbiljan udarac. Ali, odnosi između Srba i Jevreja su toliko jaki i utemeljeni, da sa ponosom mogu da kažem da ponovo nastavljamo da razvijamo naše odnose u mnogim sferama i uveren sam da ćemo to činiti još jačim tempom - naglasio je Đurić.

Ambasador Srbije u SAD je ukazao da je KiM za Srbe sveta zemlja, a ne samo 13 odsto suverene teritorije, već kolevka državnosti, duhovnosti, kulture i identiteta Srbije.

Podsetio je da Ujedinjene nacije i 110 zemalja sveta, sa ukupno 79,8 procenata stanovništva, priznaju KiM kao deo Srbije. Đurić je napomenuo da je za protekle tri godine 27 zemalja opozvalo ili zamrzlo priznanje tzv. Kosova da bi se omogućilo rešenje kroz dijalog, a da je Izrael bio jedina nova zemlja koja je priznala jednostrano proglašenu nezavisnost u tom periodu.

On je poručio da Srbija na Izrael gleda kao na jednog od svojih bliskih prijatelja i naglasio je da je želja Srbije da premesti svoju ambasadu u Jerusalim, nažalost, suspendovana zbog izraelskog priznavanja takozvanog Kosova 2020.

- Srbija je, ipak, otvorila trgovinsku kancelariju u Jerusalimu 2021. čime je ponovo potvrdila posvećenost izgradnji snažnijih ekonomskih i poslovnih veza sa Izraelom - dodao je on.

Među više od 240 talaca koje drži Hamas u Pojasu Gaze od 7. oktobra, nalazi se i Đurićev rođak čija sudbina je nepoznata. On je napomenuo da Hamas drži kao taoca njegovog rođaka Alona Ohela (23), dvojnog izraelsko-srpskog državljanina.

Najviši srpski zvaničnici nedvosmisleno su osudili teroristički napad Hamasa na Izrael, podsetio je Đurić. On je rekao da Srbija sa velikom zabrinutošću posmatra porast različitih oblika antisemitizma nakon sukoba u Gazi i napomenuo da je u Srbiji antisemitizam ne samo veoma redak, već da se pojavljuje isključivo kao loše ponašanje pojedinaca.

- Ne postoji kulturna predrasuda prema Jevrejima. Naprotiv. Ako možemo generalizovati, na Jevreje se gleda sa poštovanjem i kao na braću i sestre u patnji - zaključio je Đurić.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading