DRECUN: Pre prijema u Savet Evrope Priština će morati da dokaže da ne krši prava Srba
TANJUG / DRAGAN KUJUNDZIC

Kada se komentariše namera Prišitine da Kosovo bude deo Saveta Evrope, kako  navodi, treba imati u vidu širi ambijent ove aplikacije. Dodaje da njima ne znači previše članstvo u Savetu Evrope jer Kosovo može da ostvari pun međunarodni kapacitet isključivo članstvom u UN što mora da bude sprečeno.

"Radi se o tektonski jakom geopolitčkom potresu i izuzetno oštrom sukobu Zapada i Rusije i to je glavni kontekst svega. Pritisak je veliki na Srbiju, pre svega zbog neuvođenja sankcija Rusima. To se sve prenosi na dijalog i pitanje KiM. CIlj je da se Srbija natera da se preusmeri dijalog u pravcu uzajamnog priznanja ne bi li se otvorilo priznanje KiM i u UN. Suštinski njima ne znači nešto previše članstvo u Savetu Evrope. Kosovo može da ostvari pun međunarodni kapacitet isključivo članstvom u UN i to je ono čemu teže", kazao je Drecun za Euronjuz.

On ocenjuje da je aktuelno pitanje više poruka Srbji u smislu da treba da poštuje politiku Evrope po pitanju rata u Ukrajini.

"Zapad ide samo na sigurnu varijantu. Verujem da su oni dobil podršku dve trećine članica SE i da su nakon toga rekli Prištini da aplicira", dodaje.

SAVET EVROPE DOBIO ZAHTEV TZV. KOSOVA Albanci pogazili sve sporazume i zvanično zatražili prijem u ovu organizaciju

Kaže da veruje da Priština ima podršku određenih zemlja koje joj daju "vetar u krila" kako bi ostvarila svoje namere.

"Mi sada preduzimamo određene diplomatske aktivnosti jer smo za mirno rešavanje kosmetskog problema. Naša odluka je zapravo da pošaljemo upozorenje da ćemo se svim legalnim sredstvima boriti protiv svega toga. Naš kapacitet je da sprečimo da Kosovo bude članica UN, a ne toliko Saveta Evrope i tu ne možemo mnogo da uradimo jer i međunarodnoj zajednici postoje podele - Evropa ili Rusija. Sada su neke zemlje i uplašene kako dalje da reaguju", ocenjuje Drecun.

Ukazuje i na kršenje mnogih pravila, pre svega kršenja ljudskih prava na Kosovu.

"Vi imate Srbe koji se zbog etničke pripadnosti tretiraju kao građani drugog reda. Kosovo treba da dokaže vladavinu ljudskih prava, a kako da to dokažete ako ne mogu ljudi da se vrate. Najveći broj sporova je i dokazivanje imovine Srba", kazao je Drecun.

Podseća da nakon svega, Srbija nije odsustala od dijaloga, ali onog koji je dogovoren sa specijalnim predstavnikom Evropske unije Miroslavom Lajčakom.

"Srbija ne sme da odustane od dijaloga i on treba da ide u pravcu kako ga je Lajčak dogovorio. Da se izbegne mogućnost o uzajamom priznanju. Mi smo spremni za kompromisno rešenje, ali ne smemo mi da budemo strana koja je kriva za to što je dijalog propao. Predstavnici Prištine dođu sastanu se sa Lajačkom ali neće sa našom delegacijom i to je uvek tako", rekao je Drecun. 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (1)

Loading
Igor Dimitrijevic

17.05.2022 22:01

Ma kakav savet kakvi bakrači. Treba da se razreši sa njima za sva vremena.