KORAK PO KORAK DO 5.000 DINARA Od sutra počinje prijava za novih 100.000 vaučera za odmor u Srbiji
Foto: Alo/Foto Alo/ilustracija

Osim građana koji nemaju ostvareno pravo na penziju, za vaučere će moći da se prijave penzioneri, nezaposleni, korisnici prava na dodatak za pomoć i negu drugog lica, zaposleni s primanjima koja ne prelaze 70.000 dinara mesečno, vojni invalidi, nosioci poljoprivrednog gazdinstva i studenti, rekao je državni sekretar u Ministarstvu turizma i omladine Uroš Kandić.

- Od utorka ujutru, na svim šalterima Pošte, građani će moći da se prijave. Oni jako dobro znaju proceduru, ovo traje godinama. Sve je ostalo isto kao u prethodnoj raspodeli koja je bila početkom januara - rekao je Kandić za RTS, i objasnio da se domaći turisti najčešće odlučuju za Sokobanju, Zlatibor i Vrnjačku Banju, dok strani turisti u letnjem periodu preferiraju gradove, a u zimskom Kopaonik.

- Ove godine je veliki skok broja turista u Sijarinskoj Banji. Tradicionalno su tu Gornja Trepča, Lukovska Banja i Kuršumlijska Banja. Rekorder po broju iskorišćenih vaučera je Sokobanja. Godinama unazad, trećina svih vaučera realizuje se u Sokobanji - istakao je Kandić, i dodao da je od početka godine do danas zabeležen porast broja noćenja u Srbiji za 17 odsto.

Potrebna dokumentacija

Popunjena prijava i prateća dokumentacija podnose se na šalterima Pošte Srbije.

1. Uz prijavu, čiji se obrazac može naći na sajtu Pošte Srbije, neophodno je priložiti ličnu kartu ili pasoš, potvrdu o rezervaciji, kao i odgovarajuću potvrdu o sticanju prava, kao što su original penzijskog čeka ili rešenje o ostvarenom pravu na penziju, koji se daju na uvid.

2. Zaposleni sa primanjima koja ne prelaze 70.000 dinara mesečno prilažu original potvrde o zaposlenju i zaradi isplaćenoj u mesecu koji prethodi mesecu u kome se podnosi prijava, a studenti prilažu original potvrde o statusu studenta.

3. Korisnik vaučera vrši rezervaciju i uz popunjenu prijavu stavlja na uvid potvrdu o rezervaciji, ličnu kartu ili pasoš, a za korisnike prava na penziju, studente i radno angažovana lica i napred navedenu dokumentaciju. Prijava će se evidentirati s tačnim datumom i vremenom predaje.

4. Stariji od 65 godina koji nemaju penziju prilažu potpisanu izjavu da ne ostvaruju pravo na penziju, na obrascu koji takođe mogu da preuzmu na sajtu Pošte Srbije, dok ostali nisu obavezni da dostavljaju dokaz.

Vaučeri stižu na kućnu adresu

Vaučer se može koristiti za usluge smeštaja u ugostiteljskim objektima izvan grada, opštine, odnosno mesta prebivališta, kao i mesta studiranja korisnika vaučera u trajanju od najmanje pet noćenja.

Broj prijava za dodelu vaučera ograničen je raspoloživim budžetskim sredstvima i rangiranje prijava će se vršiti na osnovu datuma i vremena prijema na šalteru JP „Pošta Srbije“.

Prijavljenim licima koja su stekla pravo na vaučer Ministarstvo, preko JP „Pošta Srbije“, dostavlja vaučere lično na adresu, putem preporučene pošiljke.

Vaučer, pored osnovnih elemenata i naziva ugostiteljskog objekta za koji je izvršena rezervacija, sadrži odštampane podatke o korisniku vaučera (ime prezime, adresa, JMBG).

Subvencionisano korišćenje usluge smeštaja u ugostiteljskim objektima ne može se ostvariti u mestu prebivališta, a studenti ne mogu ni u mestu studiranja.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading