NAJGORE KAD UVEČE ZAPLAČE OD GLADI! Bravo, malena! Devojčica iz kade L. P. (8) uspela da stane na svoje noge
Foto: Stock/Foto: Stock Photo

Psiholog iz Dečje univerzitetske klinike u Tiršovoj Vukašin Čobeljić potvrdio je pisanje Alo! o stanju devojčice L. P. (8), koju je otac Uroš Pašajlić bar tri godine držao zatočenu u kadi.

- Na kliniku je došla sa samo 10 kilograma. Dete od osam godina smestili smo u krevetac za bebe - naveo je za TV Prvu Čobeljić, i opisao dosadašnji tok lečenja.

- U početku je bila na 30 odsto unosa hrane i tečnosti, sve ostalo je primala preko infuzije. Svaki preterani unos hrane kod nje je uzrokovao dijareju i povraćanje. Prošla je kroz traumatsko iskustvo i zanemarivanje, ali navikla se na takve uslove, za drugo nije znala, što je u psihološkom smislu bio potpuni šok. Postepeno se navikavala na nove uslove, najstresniji su bili popodnevni i večernji časovi, kada je bila gladna. Bili smo bespomoćni jer bi bilo kakav unos hrane za nju bi bio katastrofalan, doveo bi do pogoršanja. U tim trenucima je plakala, a ja sam joj objašnjavao da ne sme previše da jede dok joj se stomačić ne opravi - ispričao je Čobeljić, i dodao da mu je devojčica juče šapnula upravo te reči.

NAJGORE KAD UVEČE ZAPLAČE OD GLADI! Bravo, malena! Devojčica iz kade L. P. (8) uspela da stane na svoje noge

Foto: Printskrin

 

 

- Sada joj je povećan unos hrane, a ona mi je šapnula: „Oporavlja se stomačić“. To su za nas veliki koraci. Najteže je uspostaviti kontakt, poverenje - rekao je psiholog i pojasnio da se kontakt uspostavlja igrom.

- Onog momenta kada se javi osmeh znači da je kontakt uspostavljen.

Prema rečima psihologa, malena je i dalje u dečjem krevecu, mišići su joj, kako je Alo! pisao, potpuno atrofirali.

- Mišične mase nema, ali to će ići u dobrom smeru. U nedelju je bila na terasi, bojila je uskršnje jaje sa vaspitačicom, koja je napisala njeno ime, a devojčica je uspela da ga precrta. Polako prihvata određene osobe, već nas prepoznaje i reaguje. Najbitnije je da bude konstantna sredina. Mi smo samo privremena stanica sa idejom da se ona oporavi, sledeća bi bilo prihvatilište, jer je ona odatle došla kod nas. U početku je imala jedva snage da se drži, a u nedelju je već mogla da napravi neki korak uz pomoć osoblja. Oporavak ide u pravom smeru - naveo je psiholog, i ponovio da je prioritet fizički oporavak devojčice.

- Mesec i po je neophodno za gastroenterološki oporavak, potom će na fizijatrijski oporavak. Što se tiče psihološkog aspekta, trudimo se da ova sredina za nju bude predvidiva, pozitivna, stimulišuća i da je ne doživi kao traumu. Dete se adaptiralo na uslove koje je imalo kod kuće i svaka promena za nju je neka vrsta šoka - pojasnio je Čobeljić, uz komentar da je evidentan napredak.

- Neophodno je da se navikne na novonastale okolnosti. U odnosu na to kada je došla, sada interakcija postoji. Medicinsko osoblje joj je postepeno prilazilo. U toku jučerašnjeg dana smo mogli da je mazimo, da joj bacimo pet, poklonimo igračku. Treba ići korak po korak - zaključio je psiholog iz Univerzitetske dečje klinike u Tiršovoj.

Ženu iz sobe zove mama!

Čobeljić je istakao da malena reaguje na postavljena pitanja, ali da jako tiho govori.

- Sama izražava svoje potrebe. Jako tiho govori, izgovori po jednu ili dve reči. Sa njom u sobi je bila mama sa dečakom, žena koja je izuzetno topla i brižna bila i prema svom detetu, ali i prema devojčici. Njoj se obraćala sa „mama“. To ukazuje na potrebu za negom i bliskošću. Doživela je iskustva koja će negativno uticati, verovatno će postojati određene posledice, ali na nama je da vidimo koje su njene potrebe sada. Moramo da budemo optimisti, ali umereni - istakao je Čobeljić, i dodao da malena i dalje ne pita ni za oca ni za majku.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (1)

Loading
Dragana M.

05.04.2023 09:43

Sve najlepše želim i devojčici i vama koji se starate o njoj....