Alo! saznaje: L. P. (8), koju je otac godinama držao zatvorenu u stanu u Mirijevu, u velikoj opasnosti usled neuhranjenosti! Malena liči na decu iz logora! Ovako je Mengele mučio decu!
Foto: Stock/Foto: stockphoto

Mala L. P. (8), koju je otac Uroš Pašajlić minimum tri godine držao zatvorenu u kadi, trenutno ima manjih problema s respiratornim organima, saznaje Alo! od dobro obaveštenog izvora iz Univerzitetske klinike u Tiršovoj. Lekare brine i to što je, kako su naveli naši sagovornici, mršava kao da je bila u koncentracionom logoru!

- Koliko je neuhranjena, ilustruje podatak da je kod nje BMI, odnosno indeks telesne mase, osam, a trebalo bi da bude 20! Još preciznije, osmogodišnjakinja normalne visine koja ima između 20 i 25 kilograma smatra se neuhranjenom. BMI ispod 16 predstavlja tešku pothranjenost - naveo je naš izvor, i dodao da su lekari procenili da će devojčica ostati na Gastroenterologiji najmanje tri meseca.

Prema rečima našeg izvora, dete dobija hranu intravenozno i to će potrajati još neko vreme.

Alo! saznaje: L. P. (8), koju je otac godinama držao zatvorenu u stanu u Mirijevu, u velikoj opasnosti usled neuhranjenosti! Malena liči na decu iz logora! Ovako je Mengele mučio decu!

Foto: Tanjug

 

- Usled neuhranjenosti i hroničnog manjka vitamina i minerala, svi su joj organi atrofirali. Iz najbolje namere ljudi koji su je doveli u Tiršovu su joj dali nešto da pojede, usled čega je doživela šok jer su joj zakržljali organi za varenje i ne može da žvaće normalnu hranu - otkrio je naš izvor, i dodao da celo medicinsko osoblje, posebno sestre, non-stop plaču.

- Možete zamisliti koliko je sve to s njom potresno kad ni iskusni medicinski radnici koji se često suočavaju i sa smrtnim ishodima ne mogu da zaustave suze. Neki su u početku probali da joj priđu, pomaze je, ali ona trenutno nije u stanju da prihvati takvu pažnju, samo ih uplašeno gleda. Kad joj se lekari nasmeše, uzvrati poluosmehom, a onda se odmah uozbilji. Zato joj dozirano prilaze. Dodatno se još i plaše da je ne zaraze, jer je njen imuni sistem podložan bakterijama i klicama koje bi mogle dodatno da joj ugroze zdravlje. Sama je u sobi, pod stalnim nadzorom. Nekoliko puta je probala da ustane, ali nije uspela, mišići su joj potpuno atrofirali od dugotrajnog ležanja u kadi - ispričao je izvor za Alo!, i rekao da L. P. nije tražila oca.

Alo! saznaje: L. P. (8), koju je otac godinama držao zatvorenu u stanu u Mirijevu, u velikoj opasnosti usled neuhranjenosti! Malena liči na decu iz logora! Ovako je Mengele mučio decu!

Foto: Printskrin

- Nijednog momenta nije pitala za oca. Kad je vidite, te bistre, pametne okice, vidite da je dete s mnogo potencijala koje je godinama bilo zapostavljeno. Lekari je svakodnevno bockaju, rade najdetaljnije moguće analize. Ona sve to krajnje mirno podnosi. Samo po pogledu se vidi da je u potpunom čudu, njoj je sve novo, pogotovo pažnja koju joj osoblje poklanja - rekao je naš izvor, a ove navode za Alo! je potvrdio i čuveni beogradski pedijatar Saša Milićević.

- Tačno je da devojčica ima respiratornih problema, kašljuca, ali moje kolege joj zasad nisu davale nikakve antibiotike jer bi i to moglo da izazove šok po organizam. Sugerisao sam im da je izoluju najbolje što mogu, jer je njen imunološki sistem veoma osetljiv, svaka klica i bakterija kojih ima u bolnicama mogu da budu opasne po nju - naveo je dr Milićević, i pojasnio kakve zdravstvene rizike nosi pothranjenost registrovana u slučaju ove devojčice.

- Pothranjenost podrazumeva više patološko-fizioloških, ali i adaptacionih mehanizama. Kod teške i hronične pothranjenosti, što se, nažalost, desilo ovom malom biću, dolazi do smanjenja energetskog metabolizma, smanjuje se sposobnost za kretanje i za većinu uobičajenih životnih aktivnosti. Naučno je dokazano, na osnovu ispitivanja gladne dece iz Afrike, da pothranjenost može da uzrokuje rahitis, različite deformitete, usporavanje rasta, propadanje mišića, pa i srca - objasnio je naš sagovornik.

Uz priznanje da nijedan lekar u ovom trenutku sa sigurnošću ne može predvideti koliko vremena će devojčici čija je sudbina ganula ceo region trebati da se oporavi, dr Milićević je istakao da postoji velika verovatnoća da to neće biti stoprocentno.

- Nažalost, plašim se da će ostati bar 10 odsto posledica, pre svega emotivnih. Jer i to što će, a iskreno se nadam da hoće, biti okružena ljubavlju i pažnjom dobrih ljudi, kako dok je u bolnici, tako i kasnije u porodici koja će na pravi način brinuti o njoj, za nju će biti šok. Trebaće joj mnogo vremena da to prihvati i navikne se na novonastalu situaciju. Ovo što se usred Beograda u 21. veku desilo ovom detetu može da se meri samo s užasima koje su sprovodila nad decom u koncentracionim logorima u Drugom svetskom ratu i s onim što je deci radio monstrum Mengele - zaključio je dr Milićević.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading