STIŽE DRAMATIČNA PROMENA VREMENA Sneg, grmljavinski pljuskovi i olujni vetar - haos u ovim delovima Srbije
Foto: Shutterstock

Danas promenljivo oblačno, pnegde uz prolaznu kišu, a posle podne može biti i lokalnih grmljavinskih pljuskova. Uveče razvedravanje, tako da će veći deo nedelje biti pretežno sunčan i prijatno topao. Krajem dana na zapadu regiona jače pogoršanje uz kišu i pljuskove, stoji u novoj vremenskoj prognozi Marka Čubrila.

To pogoršanje će biti posledica premeštanja jakog, hladnog, fronta koji će se u ponedeljak tokom dana brzo izmešati dalje na istok. Do ponedeljka ujutro kiša će zahvatiti središnje i severne, a do ponedeljka uveče i jugoistočne predele regiona, vetar u okretanju na jak, ponegde i olujan severozapadni, psoebno posle podne, dok će u predelima preko 800mnv kiša brzo preći u sneg ali se zbog brzog premeštanja fronta obilnije padavine ne očekuju. U ponedeljak sredinom dana maksimum od +7 na severu do oko +14 na jugu,a uveče uglavnom od +1 do +7 na većim delom regiona.

- U utorak će ka nama u jakom severozapadnom vazdušnom strujanju priticati relativnio hladan i nestabilan vazduh. Preovlađivaće promenljivo oblačno uz smenu sunca i naleta padavina. U nizijama uglavnom kiša, krupa i susnežica, dok će iznad 500mnv biti naleta susnežice i snega - kaže Čubrilo.

Ponegde može bitio i grmljavine, a tamo gde se pljuskovi sabiju u konketiji padavinski sistem može biti i malo više padavina. Vetar jak, u zoni pljuskova i olujan severozapadni sa udarima i do oko 27m/s te je moguća i manja materijalna šteta. Uveče vetar u naglom slabljenju i uslediće razvedravanje, navodi se.

Kao posledica toga noć ka sredi veoma hladna uz minimue koji će se na planinama kretati od -6 do -2 stepena Celzijusa, dok će u nizijama minimumi uglavnom biti od–2 do 0 stepeni Celzijusa, te je nova šteta od mraza ponovo izgledna.

- Na sreću, već u sredu toplije uz promenljivu oblačnost i maksimume do oko +13 stepeni Celzijusa te opasnosti od kasnog mraza više neće biti - prognozir Čubrilo.

Zatim će nekoliko dana biti promenljivo oblačno i osetno toplije uz jugozapadni vetar i povremenu pojavu kiše i pljuskova, dok je posle 02.04. moguće jače pogoršanje uz obilnije padavine i umereno zahlađenje.

Operativni ECMWF je posle 02.04 jako bogat padavinama, ali je asnamble prosek znato umereniji tako da ćemo tek za 4-5 dana imati jasniju predstavu i padavinskom potencijalu tog mogućeg pogoršanja. Za sada dugoročni modeli i klasteri za početak aprila simuliraju relativno hladno i kišovito vreme, zaključuje Čubrilo.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

Komentari (0)

Loading