DRAMATIČNO POGORŠANJE VREMA OD OVOG DATUMA Od letnjih +24 do snega, pljuskova i olujnog vetra - zima još nije gotova!
Alo/Ognjen Radošević

Posle neobično toplog petka, u subotu će se preko regiona premestiti slab hladan front koji će usloviti naoblačenje uz kišu i pljuskove. Već ujutro na severu i zapadu regiona može biti padavina uz okretanja vetra na umeren, zapadni smer, dok će posle podne nad delovima BiH i Srbije biti nestabilno uz grmljavinske pljuskove, piše Marko Čubrilo u najnovijoj prognozi vremena za Srbiju.

Nad južnim delom regiona manje padavina ili suvo, dok se uveče nad svim delovima regiona očekuje stabilizacija. Dnevni maksimum od oko +12 na severozapadu Hrvatske do oko +18 na jugoistoku Srbije.

- U nedelju tokom većeg dela dana malo do umerno oblačno i suvo uz temperature oko proseka. Krajem dana na zapadu regiona jače naoblačenje uz kišu i grmljavinske pljuskove ponegde. To naoblačenje će biti posledica jakog, hladnog, fronta koji će se u ponedeljak premestiti preko regiona - najavljuje Čubrilo.

Poslednje simulacije daju signal za slabiji i brzo-pokretan sekundaran ciklon te će padavine više biti frontalnog karaktera, neće biti dugotrajne ni jako obnilne u dužem vremenskom periodu.

Obzirom na veliku temperaturnu razliku isred i iza fronta ponegde u zoni samog fronta na kratko može biti vrlo jake kiše, grmkljavine i olujnog severozapadnog vetra, a sa upadom osetno hladnijeg vazduha u ponedeljak tokom dana snežna granica u padu na oko 800mnv te će predeli preko te visine imati nalete snega. U ponedeljak dnevni maksimum od +6 na severozapadu do oko +14 na jugoistoku regiona. Uveče dalje zahlađenje.

U utorak će se centar ciklona već izmestiti istočnije od nas, ali će sa severozapada strujati vrlo hladan vazduh. Preovlađivaće umereno do znatno oblačno, vrlo vetrovito i relativno hladno vreme. Na severu regiona uz kraće sunčane intervale mogući pljuskovi krupe, kiše i snega, dok bi predelima BiH, Srbije i C.Gore koji su preko 700mnv bilo povremenih snežnih padavina, obilnijih preko 900mnv.

Vetar jak, na udare i olujan, severozapadni, krajem dana u slabljenju. Dnevni maksimum od +4 do +8 stepeni Celzijusa, što je znatno ispod proseka za kraj marta. Malo više sunca na zapadu regiona uz maksimume do oko +12 stepeni Celzijusa.

Noć ka sredi može biti vrlo problematična jer postoji velika verovatnoća za pojavu kasnog mraza, posebno preko 700mnv ali ćemo detalje o tome moći znati tek početkom sledeće nedelje, stoji u prognozi.

U drugom delu sledeće nedelje sledi osetno otopljenje uz okretnja vetra na jugozapadni smer. Biće promenljivo oblačno, ponegde uz slabu kišu i dnevni maksimum koji bi se oko 01.04. kretao od +12 do +18 stepeni Celzijusa.
Novo pogoršanje uz padavine i zahlađenje ja izvesno već oko 03.04, zaključuje Čubrilo.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading