OPASNO! Pedijatar Saša Milićević upozorava na lečenje preko interneta: Leče streptokoke sokom od krompira!
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

Novi trend lečenja savetima sa društvenih mreža koji uveliko hara svetom, odnedavno je sve prijemčiviji i našim građanima. Koliko često posežu za čarobnim rešenjima i da li zaista streptokoke leči sok od krompira, kao što tvrde neki tiktokeri, za Alo! je razotkrio čuveni beogradski pedijatar Saša Milićević.

- Činjenica je da mnoge mlade mame više veruju društvenim mrežama nego lekarima, što može da bude veoma opasno - rekao je dr Milićević, i dodao da se o tom soku od krompira priča već duže i kod nas.

OPASNO! Pedijatar Saša Milićević upozorava na lečenje preko interneta: Leče streptokoke sokom od krompira!

Foto: Shutterstock

 

- Mnogi ne razmišljaju da sok od presnog krompira može da izazove temperaturu i dijareju. Takođe, veoma je štetan za sluzokožu grla i želuca. Ali najstrašnije je što ne postoji način da taj napitak neutrališe streptokoke, jer to može samo penicilin. Nije mi jasno zašto bi neko posegao za sokom od krompira kad je odlično poznato da za upalu grla izazvanu bakterijama postoji pravi lek. Pritom, reč je o poznatoj, a ne tamo nekoj novoj bakteriji i nema nikakve potrebe da se eksperimentiše - objasnio je dr Milićević i podsetio da postoji više od stotinu tipova streptokoke.

OPASNO! Pedijatar Saša Milićević upozorava na lečenje preko interneta: Leče streptokoke sokom od krompira!

Foto: Printscrean

 

- Upalu grla najčešće izaziva streptokoka A, uobičajeni simptomi su povišena temperatura, bol u grlu, crveni krajnici i uvećani limfni čvorovi na vratu, zbog čega dete teško guta i odbija hranu. Tako da je nemoguće da roditelji ne primete te simptome. Takođe, mogu da se jave glavobolja i mučnina ili povraćanje. Ukoliko dete popije sok od narodski rečeno živog krompira, stanje može samo da mu se pogorša. Dokazano je da streptokoka A, ako se ne leči na vreme, može da izazove bolest zglobova, probleme s bubrezima i srcem, u krajnjoj instanci i smrt, pre svega kod najmlađih i starijih, hroničnih bolesnika. Zato apelujem na sve da u slučaju prvih simptoma potraže stručnu pomoć i okanu se saveta sa društvenih mreža - istakao je naš sagovornik.

Da podsetimo, „Njujork post“ je nedavno pisao o slučajevima tiktokera koji su imali po desetak hiljada pratilaca i koji su reklamirali sok od krompira kao sjajan način da se upala grla izleči „kao rukom odnesena“. U tekstu naslovljenom „ Krompir na dan ne uklanja streptokoku grla“, autori su objasnili da uprkos tvrdnjama tiktokera Demijena Majklsa i Eli Kasaze, infekcija ne prolazi bez antibiotika.

Majkls je posavetovao pratiocima da iscede sok od sirovog krompira i popiju šoljicu dva puta dnevno, uz tvrdnju da će to korenasto povrće „ublažiti streptokoku grla u naredna dva do tri dana“. Eli Kasaza izvestila je da je tim sokom ćerkino upaljeno grlo izlečila za rekordnih dva sata. Njenu objavu pogledalo je 12.000 ljudi, ali je posle reagovanja lekara koji su argumentovano demantovali njenu tvrdnju morala da je obriše.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

Komentari (0)

Loading