krompir
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

Ako ne govorimo o hrani, već o krompiru kao terapijskom sredstvu, svež, narendan krompir je odličan kao oblog. Delotvoran je protiv glavobolje ili opekotina. Spušta i „izvlači“ temperaturu prvenstveno zbog svog jakog antioksidativnog dejstva. Jedan od najstarijih i najdelotvornijih recepata naših baka je onaj u kome kriške od krompira koje stavimo na stopala, same, ili sa kukuruznim brašnom i sirćetom „skidaju“ temperaturu brzo i efikasno.

Kaša od kuvanog ili pečenog krompira bez soli smanjuje nivo proteina u mokraći. Takođe, reguliše i kiselinu, a pomaže i kod uznemirenog želuca, čira i upalnih procesa. Izblendirajte krompir, dodajte malo barene šargarepe i mleka, pa sjedinite u kašu.

Sok od krompira je zdrav i pomaže kod brojnih stanja

Sok od krompira koji možemo lako da napravimo, potpuno je prirodno sredstvo protiv bolesti jetre, srčanih oboljenja i visokog krvnog pritiska, pluća, reumatskih problema. Uz to, poboljšava proces probave. Dobar je diuretik i može da pomogne u izbacivanju tečnosti iz nogu.

Krompirov sok se i ranije koristio kod gastritičnih tegoba, čira na želucu i dvanaestopalačnom crevu. Smiruje želudac i kod osoba koje boluju od karcinoma, ali se kod ovih pacijenata obavezno savetuje konsultacija sa stručnim licem. Pije se po 1 velika supena kašika pomešana sa vodom pre doručka, ručka i večere, a sprema se tako što se izrenda krompir, izgnječi i procedi kroz gazu.

Čaj od ljuske krompira za dijareju i iskašljavanje

Za osobe koje imaju osetljiv želudac ili im smeta krompir, odličan je čaj od ljuske krompira. Takođe je izuzetno delotvoran za iskašljavanje i kod dijareje, kao i za iziritiranu sluzokožu želuca.

Priprema se brzo i lako, tako što se pola šake dobro oprane ljuske krompira kuva 4 minuta u 2 dl vode.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading