PROFITERI Nestašica leka za dijabetes stvorila crno tržište: Prodaju ozempik za 200 evra!
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

Inače, u apotekama je ovaj lek za one koji nemaju recept koštao oko 10.000 dinara, odnosno 85 evra, međutim, teško se nalazi, a postoje i liste čekanja.

Kao što je Alo! već pisao, ovaj lek je u poslednje vreme izuzetno teško nabaviti jer su masovno počeli da ga upotrebljavaju kao lek za mršavljenje, pa ga ne troše samo bolesni kojima je zaista potreban, već i lenji - koji bi da smršaju bez muke.

Želju debelih i muku bolesnih rešili su da iskoriste oni koji imaju veze u apotekama u inostranstvu i u farmaceutskim kompanijama, pa lekove koje nabavljaju na crno javno oglašavaju. Tako je na jednom sajtu „ozempik“ ponuđen po „simboličnoj“ ceni od 200 evra.

PROFITERI Nestašica leka za dijabetes stvorila crno tržište: Prodaju ozempik za 200 evra!

Foto: Shutterstock

 

„Popularni Ozempik od 1mg za mršavljenje. Cena 200 evra. Kontaktirati isključivo putem Watsapp poruka, USA je broj“, stajalo je u oglasu.

Prodavac, izvesni Vladimir, lek navodno nabavlja i šalje iz daleke Amerike, a nakon što ga je Tviter zajednica razotkrila i ocrnila u javnosti, oglas je izbrisao.

Napomenimo, trend ubrizgavanja „ozempika“ za mršavljenje krenuo je od svetske zvezde Kim Kardašijan, kao i biznismena Ilona Maska, koji su u javnosti pričali o tome kako su uz pomoć ovog leka drastično smršali.

PROFITERI Nestašica leka za dijabetes stvorila crno tržište: Prodaju ozempik za 200 evra!

Foto: Shutterstock

 

Kako je za Alo! objasnila endokrinolog Jelica Bjekić Macut, ovaj lek zadužen je da kod osoba koje boluju od dijabetesa zatvara apetit na nivou mozga i stimuliše pankreas da izluči više insulina.

- Onima koji ga uzmu ovaj lek može da zatvori apetit i da smršaju, ali pored toga vrlo lako može da dođe do zapaljenja žučne kese, jakih mučnina i povraćanja, da im bude jako loše, ugroženi su bubrezi, štitna žlezda... Zbog toga je izuzetno opasno uzimati ga na svoju ruku. Zdravi ljudi koji ga kupuju da bi smršali igraju se sa svojim zdravljem i životom! - upozorila je endokrinolog.

Pored pomenutog oglasa koji se pojavio na jednom domaćem sajtu za oglašavanje, dostupni su i brojni drugi, koji se naručuju preko raznih stranih sajtova. Takođe, na društvenim mrežama postoji na hiljade objava u kojima korisnici ovog leka mole one koji ga uzimaju da bi smršali da to prestanu da rade, jer je njima neophodan za zdravlje. Isto tako, ima i onih koji ispod tih objava nude da im ga „nabave“ u svom okruženju.

Kako su za Alo! rekli iz nekoliko beogradskih apoteka, leka nema ni u nabavci i ne znaju kada će ga biti.

- Ne verujem da će se uskoro smanjiti fama oko njega, jer oni koji uspeju da ga nabave dolaze s posledicama i razbolevaju se, a oni kojima je potreban ne uspevaju da ga nabave. Haos je s tim - rekla nam je farmaceutkinja.

RFZO: Kazne za ustanove

Povodom nepropisne upotrebe ovog leka Republički fond za zdravstveno osiguranje je sproveo kontrolu izdavanja u 73 zdravstvene ustanove i utvrdio nepravilnosti u 46 ustanova, izjavila je 14. marta i direktorka RFZO profesorka dr Sanja Radojević Škodrić. Ona je najavila da će protiv ustanova u kojima su utvrđene nepravilnosti RFZO pokrenuti postupak naknade štete.

Besplatan na recept

„Ozempik“ je inovativni lek koji je o trošku obaveznog zdravstvenog osiguranja obezbeđen dijabetičarima, a koji zdrave osobe zloupotrebljavaju koristeći ga za mršavljenje.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading