MOĆNI LEK NA DOHVAT RUKE Snižava šećer, blagotvorno deluje na gastritis, kožne i druge teške bolesti
Foto: Printscreen

Blagotvorna svojstva sirovog krompira odavno su poznata narodnoj medicini, ali uprkos tome vlada mišljenje da se on ne sme konzumirati sirov.


U stvari, ovo je pogrešno shvatanje, jer je sirovi krompir veoma zdrava i raznovrsna namirnica. Takođe, kada smo već kod zabluda, tačno je i da je pre upotrebe potrebno oguliti krompir, jer je njegova kora otrovna. U stvari, kožica zdravog, organski uzgojenog krompira ne sadrži nikakve supstance koje su štetne po zdravlje.

Opasan je nezreo krompir sa zelenom ili delimično zelenom korom, kao i onaj koji je niknuo. Opasnost se krije u solaninu – toksinu koji se javlja u klicama i zelenim delovima krompira. Ali lako je možete da se rešite tako što ćete pre upotrebe ukloniti delove ljuske sa klicama i zelenu koru.

Krompir protiv teških bolesti

Sok od krompira je odličan prirodni lek za lečenje gastritisa, jedne od najrasprostranjenijih bolesti današnjice. Treba uzeti jednu kašiku soka razblaženog sa malo vode, pola sata pre obroka. U lečenju čira na želucu i dvanaestopalačnom crevu preporučuje se konzumiranje pola decilitra soka od krompira na prazan stomak i pola decilitra pola sata pre ručka i večere.

Sok od krompira blagotvorno deluje na snižavanje nivoa šećera u krvi, kao i na lečenje plućnih i respiratornih oboljenja, čak i kod teških bolesti kao što je emfizem. Budistički sveštenici tvrde da ispijanje dva decilitra soka od krompira dnevno može pomoći u lečenju raka i drugih teških bolesti.

Efikasnost ove supstance u suzbijanju raka postepeno se dokazuje u naučnim istraživanjima. U Japanu su naučnici uspeli da iz sirovog krompira izvuku supstancu koja se pokazala dobrom za suzbijanje rasta tumorskih ćelija kod laboratorijskih miševa.

Sok od krompira se koristi i kao deo čuvene Brojsove terapije protiv raka. Krompir u poslednje vreme sve više dobija na značaju kao važno sredstvo u borbi protiv bolesti jetre i bubrega, kao i bolesti srca, visokog krvnog pritiska, dijabetesa, lumbaga, reumatizma.

Konzumiranje soka od sirovog krompira odlično je sredstvo za jačanje imuniteta, a pomaže i u otklanjanju čestih glavobolja i menstrualnih bolova. Takođe, ako se osećate slabo ili iscrpljeno, popijte ujutru i uveče sok napravljen od jednog srednjeg krompira, jedne šargarepe i jabuke - u roku od dve nedelje bićete u formi.

Koža krompira je prirodno sredstvo za detoksikaciju organizma i izvor mnogih hranljivih materija (hrane potrebne telu za život i rast). Ako krompir konzumirate sa ljuskom, posebno sirov, u organizam ćete uneti niz vrednih sastojaka, kao što su ugljeni hidrati, proteini, vitamini C i B6, kalijum, gvožđe, magnezijum i cink.

Važno je imati na umu da se vitamin C gubi kuvanjem, što je šteta jer sirovi krompir srednje veličine (otprilike 150 g) sadrži čak 27 mg vitamina C, što je 45 odsto preporučenog dnevnog unosa. Krompir je veoma efikasan u nezi problematične kože - obezbeđuje čist i blistav ten, bez akni i mitisera.

Odlično je sredstvo za čišćenje problematične kože, zahvaljujući svojim antiseptičkim svojstvima, jer ima puno vitamina C i skroba, pa neguje kožu i usporava njeno starenje.

Ako se krompir narenda i nanese na lice u obliku maske, on će očistiti i zategnuti kožu, izgladiti fine bore. Takođe, pomaže u borbi protiv celulita – dovoljno je redovno masirati kritična mesta kriškama sirovog krompira.

Priprema soka

Veoma je lako napraviti sok od krompira. Krompir prvo dobro operite i uklonite klice i zelene delove kožice. Zatim ga narendajte, stavite u lanenu krpu i iscedite sok (možete i u sokovniku). Uvek pijte sveže napravljen sok, a za poboljšanje ukusa možete ga mešati sa voćem i povrćem po izboru.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading