UOS: Građani se sve više interesuju ZA OSIGURANJE - Tržište stabilno, očekuje se dalji rast
Foto: Alo/Foto: Alo!

Rast šteta i povećano interesovanje građana za kupovinu polisa osiguranja je nešto što je obeležilo 2022. godinu. Ovako godinu za nama sumira generalni sekretar Udruženja osiguravača Srbije Duško Jovanović. Dodaje i da je to bila složena godina, ali da su osiguravači uspeli da obezbede stabilnost poslovanja i zadrže visok nivo sigurnosti i garancija za sve korisnike.

- Oko 60 odsto prikupljene premije u 2021. godini, koja je premašila milijardu evra, vratili smo građanima kroz isplaćene štete - kaže Jovanović.

Kroz obračune na kraju godine očekujem rast rezervisanih šteta, što će dodatno podići isplate po ugovorima osiguranja. Rast šteta uzrokovan je uticajem globalne inflacije, a evidentiran je kod dobrovoljnog zdravstvenog, osiguranja motornih vozila i osiguranja od autoodgovornosti, kao i kod imovinskih osiguranja. Što se tiče tražnje, krize poput pandemijske, na razvijenim tržištima uvek dovode do rasta prodaje osiguranja, a sada je takva tendencija i kod nas. Bolje se shvata važnost osiguranja i otuda veće interesovanje za kupovinu polisa. Najveći rast premije registrujemo kod imovinskih osiguranja, dobrovoljnog zdravstvenog i osiguranja od odgovornosti zbog upotrebe motornih vozila i očekujem da ti trendovi budu nastavljeni. Inače, godine za nama, a nedavno je na Srpskim danima osiguranja guverner NBS Jorgovanka Tabaković govorila o prethodnih deset godina, obeležili su stabilan rast i razvoj. Svi ključni pokazatelji, kako je potvrdila guverner NBS, kreću se uzlaznom putanjom i možemo da budemo zadovoljni.

I profesor Pravnog fakulteta u Beogradu Nataša Petrović Tomić slaže se sa ocenom da raste poverenje građana u proizvode osiguranja.

UOS: Građani se sve više interesuju ZA OSIGURANJE - Tržište stabilno, očekuje se dalji rast

Foto: Alo!

 

Tržište osiguranja pokazalo je povećanu otpornost na sistemske rizike i to se može objasniti delovanjem nekoliko faktora. Prvo, kreiran je održivi sistem osiguranja u čijem središtu je korisnik usluge osiguranja. Regulatorni okvir pretenduje da klijentima pruži osećaj zaštićenosti kako na planu materijalnog, tako i na planu rešavanja sporova. Drugo, favorabilan poslovnopravni ambijent podstiče osiguravače da ponude proizvode osiguranja koji odgovaraju stvarnim potrebama korisnika. I treće, ne može se zanemariti permanentna nadzorna i regulatorna aktivnost NBS - kaže Nataša Petrović Tomić.

Ona dodaje i da je za dalja pozitivna kretanja na tržištu osiguranja najbitnije poverenje. Jer, kako kaže, nije važno kroz šta prolazimo ako znamo na koga možemo da se oslonimo.

Kako inflacija utiče na osiguranje

Gospodine Jovanoviću, kako inflacija utiče na osiguranje?

Možda se to najbolje vidi kod autoodgovornosti. Godišnji obračuni rezervisanih šteta uglavnom ne sadrže inflaciju zato što obuhvataju duži vremenski period u kojem je inflacija bila na rekordno niskom nivou. Po postojećim ugovorima osiguranja od AO, inflacija će uticati na štete bar još dve ili tri godine, a pod uticajem inflacije biće štete iz ugovora iz prethodnih godina, ponajviše iz 2022. godine koje će tek doći na naplatu.

Postoji li prostor za realan rast osiguranja u trenutnim okolnostima i u kojim segmentima?

Iako smo zadovoljni rezultatima koji su ostvareni u prethodnim godinama, još uvek nismo na nivou na kojem bismo voleli i na kojem možemo da budemo. Podsetiću da tržište osiguranja konstantno raste i da je, primera radi, kod ukupne premije registrovan rast koji je znatno viši od prosečnog za taj period u prethodnih 10 godina. Pomenute polise imovinskog i dobrovoljnog zdravstvenog osiguranja koje ostvaruju najviši rast, postale su važnije neko ikada jer obezbeđuju ekonomsku, odnosno zdravstvenu sigurnost. Uprkos dobrim rezultatima, a u obezbeđenim stabilnim uslovima, postoji prostor za dalji razvoj i unapređenje osiguranja i mislim da možemo očekivati rast kako pomenutih segmenata, tako i životnog osiguranja.

 

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading