UOS
Foto: Alo/Promo

- Naš cilj je da se više ne postavlja pitanje da li nam je polisa potrebna, već da građani biraju između različitih ponuda na tržištu. Srpski dani osiguranja su prilika da se na jednom mestu nađu predstavnici struke, regulatora i međunarodni stručnjaci i da razmene iskustva. Svima nam je isti cilj - unapređenje tržišta, veći broj osiguranih, ali i da neke buduće krize dočekamo spremniji i sposobniji da brzo zaštitimo klijente - kaže generalni sekretar UOS Duško Jovanović.

Iako je osiguranje u Srbiji i u pandemijskoj krizi pokazalo stabilnost, uz rast poverenja građana i premiju koja već dve godine prelazi milijardu evra, moramo dodatno da radimo na razvoju svesti o osiguranju i potrebi da zdravlje, imovinu ili useve štitimo polisom osiguranja, kaže Jovanović. 

- Oluje koje su tokom leta pogodile Srbiju nanele su štetu od više stotina miliona evra. Veći deo neće biti nadoknaditi osiguravajuća društva zbog nedovolјno razvijene svesti da štete sprečavamo preventivno polisom osiguranja. Pogled u nebo ne štiti ni njivu niti će sačuvati krov nad glavom. Gubici koje su nam oluje nanele tokom leta spadaju u kategoriju nezapamćenih. U pojedinim delovima Srbije šteta je potpuna, jer su celi zasadi uništeni. Uglavnom su to višegodišnji zasadi voća, pa se postavlјa pitanje koliko godina će biti potrebno da se sve sanira i ponovo pokrene - dodaje Jovanović.

UOS

Promo

 

Ni ostale grane polјoprivrede nisu bolјe prošle i imaćemo kao država ogromne gubitke i ove i narednih godina. Zbog toga će osiguranje polјoprivrede biti jedna od glavnih tema predstojećih Srpskih dana osiguranja.

- Osiguranje poljoprivrede je jedna od najčešćih tema na našoj konferenciji zbog značaja tog sektora. Mi jesmo na povolјnom geografskom položaju kada se radi o plodnom zemlјištu pogodnom za uzgajanje različitih polјoprivrednih kultura i polјoprivreda bi trebalo da bude jedna od ekonomskih uzdanica privrednog razvoja države. Ali pitanje je da li su potencijali u tom sektoru iskorišćeni i da li na pravi način čuvamo to što imamo - kaže Jovanović.

Da li je cena polise ta koja ratare odbija da u većem obimu osiguravaju svoju imovinu? 

- Ne, jer za polisu treba izdvojiti svega dva-pet odsto onoga što se zaradi prodajom letine. Na stranu državne subvencije i pogodnosti koje osiguravači daju u vidu plaćanja na rate. Polisa je toliko jeftina da to ne treba pominjati kao razlog malog broja osiguranih. Kod nas u slučaju velikih šteta, svi očekuju da im država nadoknadi štetu. Zadatak države je da pomogne kroz humanitarnu ili neku sličnu pomoć, a ne da isplaćuje štete. To rade osiguravajuća društva, na osnovu kuplјene polise osiguranja.

Za naziv Konferencije, koja će biti održana od 28. novembra do 1. decembra na Zlatiboru, odabrane su reči: „Ako ne mi, ko? Ako ne sad, kad?”, kao inspiracija svima da što pre počnu sami da brinu o imovini, o svom i zdravlјu najbližih polisom osiguranja.

O čemu će se još govoriti na predstojećim Srpskim danima osiguranja?

- Drugi okrugli sto biće posvećen dobrovolјnom zdravstvenom osiguranju. Ta polisa ostvaruje najbrži rast na našem tržištu, od čak 30 odsto i ima najveći potencijal. Sav značaj smo videli tokom krize s koronom, kada većina građana nije mogla ni osnovni pregled da obezbedi u državnim ustanovama. Želimo da saznamo da li je moguća veća integracija državnih i privatnih ustanova u korist građana. Državnom zdravstvu nedostaju kadar i oprema. Mogu li osiguravajuća društva da pomognu i kako? Taj odgovor očekujemo, jer smatramo da svi građani Srbije moraju da dobiju priliku da koriste i usluge privatnih zdravstvenih ustanova - preko firme, lične polise ili preko RFZO. 

Na Konferenciji će biti reči o osiguranju od odgovornosti, standardima za upravlјanje rizicima, kriznom menadžmentu u društvima za osiguranje. Svečano otvaranje je u sredu, 29. novembra u 10 časova.

Guvernerka otvara konferenciju

U UOS su posebno zahvalni guverneru NBS Jorgovanki Tabaković, koja će otvoriti Konferenciju analizom tržišta osiguranja i pravcima razvoja.  Kako su najavili, biće ovo najmasovniji Srpski dani osiguranja, sa oko 400 posetilaca, a direktan prenos Konferencije biće emitovan na Jutjub kanalu UOS. 

BONUS VIDEO: 

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading