IMA LI GA NA OSTRVU? Hrvati zbog nestalog Mateja proučili srpsku istoriju: Kada su čuli gde ga policija traži, odmah ispitali
Alo!/Masanori Jošida/Instagram

Otok na kojem je policija tražila Mateja Beograđanima je nekad služio kao ‘vrt‘, a koristio se i za partijanje, piše Jutarnji.hr.

Vest o nestanku hrvatskog državljanina Mateja Periša od početka godine puni novinske naslovnice i glavna je vest svih portala. Hrvatski mediji sa pažnjom prate svaki detalj istrage, a poslednja u nizu vest da se Matej traži na Velikom ratnom ostrvu naterala ih je i da svojoj javnosti prenesu istorijat ovog ostrva u Beogradu.

Evo kako Hrvati pišu o srpskom ostrvu u Beogradu gde je MUP Srbije pretraživao oblast tražeći tragove Mateja Periša.

– U utorak i sredu su pripadnici Policijske brigade, Policijske ispostave za sigurnost na rekama i Uprave kriminalističke policije, Policijske uprave za grad Beograd obavili terensku pretragu Velikog ratnog otoka u Beogradu, a reč je o akciji u sklopu potrage za Splićaninom Matejem Perišom, koji je nestao 31. prosinca u Beogradu.

– Veliki ratni otok mesto je dobro poznato većini Beograđana. Taj rečni otok podno Kalemegdana, najpoznatije beogradske turističke atrakcije, parka smeštenog na mestu gde se spajaju Sava i Dunav, sa svoje druge strane gleda na novobeogradsku obalu. Na njemu je šljunčana plaža Lido, druga najpopularnija u letnim danima na beogradskom području, a unutrašnjost je bogata florom i faunom, pogotovo ptičjim vrstama, od kojih su mnoge retke u drugim delovima Srbije, ali ne i ovde, u središtu glavnoga grada.

– Uprkos današnjem “miru i tišini” te prostoru za letnje radosti daleko od mora, zbog svoje istorije naziva se Veliki ratni otok. Ima površinu nešto veću od dva kilometra četvorna, a prvi se put spominje u istorisjkim zapisima kao mesto odakle je sultan Sulejman krenuo u osvajanje Beograda 1521. godine. Tristo godina kasnije, 1806. godine, otočić je poslužio kao uporište Srbima pobunjenicima protiv turske vlasti. Pod vodstvom Karađorđa Petrovića, tokom prvog srpskog ustanka, u tadašnjem Beogradskom pašaluku vodile su se bitke protiv Turaka između 1804. i 1813. godine. Karađorđevi pobunjenici s otoka su topovima gađali protivničku silu na Kalemegdanu. Stotinjak godina kasnije, 1915. godine, austrougarska vojska odatle je bombardovala je Beograd.

– Otok nikada nije urbanizovan, ali je zato deo 19. veka i u prvoj polovici 20. veka bio svojevrsni beogradski vrt na kojemu se uzgajalo povrće i prevozilo za prodaju na lokalnim tržnicama.

– Posljednjih godina bilo je planova o gradnji žičare, jedno vreme se koristio kao otok za partijanje, a leti pontonski most spaja otok s obalom Zemuna. Mnogi se slažu da je dobro što se planovi još ne ostvaruju jer je ovako otočić pod vlašću prirode, od čega najviše koristi imaju stanovnici gradova koji ga okružuju. Šume, livade, sojenice i brojne životinjske vrste okupiraju otok, a povremeno ga preuzme i potopi Dunav – piše Jutarnji o Velikom ratnom ostrvu.

Podsetimo, Srpska policija pretraživala je prekjuče Veliko ratno ostrvo u potrazi za Splićaninom Matejem Perišem (27), koji je nestao u Beogradu! Informacija da bi mladić mogao biti tamo potekla je od proročice iz Slovenije, koja je Matejevom ocu Nenadu rekla da ga je videla u napuštenoj kućici na ostrvu,

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading