NA DANAŠNJI DAN NESTAO JE MATEJ PERIŠ Došao je u Beograd da proslavi Novu godinu, posle 5 meseci potrage PRONAĐEN MRTAV u Dunavu, s njom se poslednjom čuo
Foto: Alo.rs

U Beograd došao je zbog provoda i praznika. Sa prijateljima izašao je do kluba "Gotik", a iz njega izašao je sam. Snimci njegovog kretanja nakon izlaska iz "Gotika" i dalje nisu razjašnjeni. Nelogično kretanje i trčanje mladića, zaustavljanje taksija, pa ulazak u vodu kod kafića "Savanova", samo je deo slagalice kojoj je nedostajao jedan deo - razlog zbog kojeg je Matej to veče napustio klub.

Matejevi prijatelji prijavili su njegov nestanak ujutru. Međutim, njihovi iskazi nisu doprineli da policija ustanovi zbog čega je mladić iz Splita naprasno posle ponoći izašao iz lokala nakon čega mu se izgubio svaki trag. Upravo to, ni godinu dana kasnije nikome nije poznato.

Njegovi prijatelji ni u jednom trenutku se nisu oglašavali za medije. Ni hrvatska, ali ni srpska javnost nije dočekala da bilo ko od Matejevih prijatelja, koji su to veče bili sa njim, javno kaže šta se događalo to veče i zbog čega njegov nestanak nisu odmah prijavili. Jedino što su uradili jeste da su snimili video zapis ispred kluba i objavili ga na Jutjubu.

Misterija mobilnog telefona

Matej je nestao u Beton Hali, poslednji put ga je kamera snimila kako ulazi u vodu kod kafića "Savanova", a njegov telefon lociran je u blizini Velikog ratnog ostrva, na ušću Save i Dunava. Kako smo tada pisali, bazne stanice locirale su signal mobilnog telefona prvo kod "Savanove", a tek kasnije i kod Velikog ratnog ostva.Ono što je zanimljivo jeste da je njegov telefon lociran čak dva i po sata nakon što je Matej poslednji put viđen i to kako se spušta stepenicama do Save.

Poslednji poziv sa Splićankom

Maja Sopota, tridesetjednogodišnja Splićanka, poslednja je koju je Periš kontaktirao. Nakon što je ova informacija objavljena u medijima, svi su se pitali ko je ona i da li je povezana sa Periševim nestankom.

Ona se potom oglasila za medije, te iznela niz detalja o njenom poslednjem kontaktu, ali i između ostalog otkrila da je poziv u 22.29 sati bio propušten.

- 30. decembra mene prijateljica Teodora zove da idemo u restoran, taman pred ulazak u restoran meni zvoni telefon, koji je bio na zadnjem sedištu auta. Međutim ja se tada parkiram, još ću slupati auto, sneg, led, nisam navikla na takve uslove ja koja sam sa mediteranskog područja, rekla sam da ću videti kada uđemo u restoran - objasnila je ona.

Sopta je tom prilikom istakla da je prošla poligraf u policiji, da je ispričala sve što zna, ali opet, njeno pojavljivanje u javnosti je otvorilo brojna pitanja zbog kontradiktornih izjava.

Više o izjavi Maje Sopote pročitajte u odvojenoj vesti.

Pronađen nakon pet meseci

Telo muškarca koji je na sebi imao garderobu koju je Matej nosio uoči nestanka, pronađeno je 18. maja oko 9 sati. Telo su pronašli mornari. Ubrzo su forenzičari i policija.

U džepu je pronađen mobilni telefon, a na ruci srebrni sat. Prilikom identifikacije koja je potvrđena na osnovu DNK analize, a vizuelnim pregledom, policajci su na licu mesta rekli da je utvrđena velika podudarnost pronađenog tela sa nestalim Splićaninom.

Kako je tada za "Blic" ispričao Milovan Zelenović, kapetan broda čija posada je uočila mladića, njegov kolega je na patici mladića koji je plutao vodom video slovo "V" zbog čega je odmah pomislio da se radi o Mateju. Oni su telo videli oko 9 sati kako se nizvodno kreće, te su odmah pozvali policiju. Na lice mesta, prvo je došla rečna, a potom i obična. Telo je, prema njihovim rečima, plutalo licem okrenuto ka dole, ali je i pored toga bilo jasno da se radi o muškarcu. Telo koje je bilo u fazi raspadanja vetar je naneo do same obale.

Njegov otac, Nenad, ubrzo se oglasio za medije, te naveo "da se moraju suočiti sa istinom", te da će se uputiti u Beograd. On je objasnio da mora da se uporedi DNK, ali po odeći, pronađeni mladić odgovara Mateju.

- Jako mi je teško i očekivali smo neku sretniju informaciju, ali svaka istina je istina i s njom se moram suočiti, ja i moja porodica. To je tako, dalje ne mogu ništa kazati. Jako mi je teško. Doći ću za Beograd - rekao je on tada.

Zvanična informacija MUP-a stigla je 19. maja. Saopšteno je da je DNK analizom tela koje je pronađeno, utvrđeno da se radi o Mateju, kao i da je prema nalazu obdukcije, smrt nastupila nenasilnim putem.

Toksikološka analiza je, kako smo pisali tada, pokazala prisustvo toksičnih koncetrac

Više o pronalasku Periša pročitajte u odvojenoj vesti.

Sahrana u Splitu i misa u Beogradu

U crkvi Svetog Ante bila je održana misa koju je zajedno sa srpskim patrijarhom Porfirijem održao i beogradski nadbiskup Stanislav Hočevar. Nadbiskupija Srbije pripremila je 27 belih ruža za 27 godina Matejevog života, a na desetine građana došlo je da ga isprati.

Prisutnim građanima ranije se obratio i otac stradalog mladića Nenad Periš.- Hteo bih se zahvaliti ovom prilikom gradu Beogradu na velikom srcu koje mi je dao, bez obzira što je moj sin tu završio život. Srce koje su mi dali Beograđani za 139 dana pomogli su mi da osetim ljudsku brigu što u ovim trenucima treba - rekao je Nenad Periš, otac nastradalog Splićanina Mateja Periša, čije je telo, nakon skoro pet meseci potrage pronađeno kod Ade Huje.

Na Splitskoj rivi, na desetine građana se okupilo ne bili odali počast svom sugrađaninu. Oko 20 brodova i jedan veliki jedrenjak otplovili su nakon čega su građani zapalili baklje.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading