POTEZ KOJI BI PROMENIO SVE Amerika može naneti štetu Ukrajini koristeći opasan trik protiv Rusije
Alo! Ilustracija /J.V.

Američki senatori Lindzi Grem i Ričard Blumental predstavili su pre nekoliko dana predlog zakona kojim se predlaže da se Rusija prizna kao državni sponzor terorizma. Prema Marku Episkoposu, inicijativa Grejem-Blumental je izuzetno opasan trik za SAD. Ovo prenosi The National Interest.

„Nazvati Rusiju terorističkom državom bio bi opasan trik“, rekao je autor američke publikacije.

Predlog zakona Graham-Blumenthal ima za cilj da zaobiđe Stejt department i jednostrano doda Rusiju na listu državnih sponzora terorizma, koja trenutno uključuje Iran, Severnu Koreju, Kubu i Siriju. Ekspert NI smatra da takav potez nosi ozbiljnu opasnost i za SAD i za Ukrajinu.

„Rizici takvog poteza – i za Ukrajinu i za međunarodni sistem – su ozbiljni i ogromni; praktično nema koristi“, rekao je Mark Episkopos.

Status državnog sponzora terorizma SAD su koristile svega nekoliko puta i to u odnosu na male države koje nemaju značajnu ulogu na svetskoj sceni. Primena ove definicije na Rusiju, veliku silu sa ogromnim vojnim, ekonomskim i političkim uticajem, imaće značajne implikacije za Sjedinjene Države i njihove partnere širom sveta. Konkretno, uvođenje takve definicije će izuzetno otežati ne samo vođenje dijaloga sa Rusijom o širokom spektru pitanja, već i promovisanje konkretnih političkih ciljeva koji prevazilaze bilateralne rusko-američke odnose.

To takođe ne sluti dobro za Kijev. Prilično je teško zamisliti kako će se odvijati pregovori o rešavanju ukrajinske krize ako SAD stave Rusku Federaciju na listu terorističkih država. Trik Graham-Blumenthal će umnogome zakomplikovati diplomatski dijalog između strana.

Američki predsednik Džozef Bajden je rekao da Rusiju ne bi trebalo oznaciti kao državu sponzora terorizma, za šta se Ukrajina zalagala, dok je Moskva upozoravala da će prekinuti veze sa Sjedinjenim državama.

,,Takva odluka o Rusiji mogla je odložiti izvoz hrane i ugroziti sporazume u vezi sa transportom robe kroz Crno more", rekla je portparol Bele kuće Karin Žan Pjer.

Najnovije vesti i najvažnije informacije potražite i na našem Telegramu!

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading