BAJDEN TVRDI: Putin je kriv za rast inflacije i cena nafte i gasa
AP Photo/Susan Walsh

„Putinova invazija na Ukrajinu podigla je cene gasa i hrane širom sveta. To smo videli u najnovijim podacima o inflaciji. Činim sve što mogu da snizim cene i odgovorim na Putinovo povećanje cena“, napisao je Bajden na Tviteru.

Bajden je rekao da je odobrio puštanje milion barela sirove nafte iz rezervi dnevno, u koordinaciji sa američkim partnerima i saveznicima širom sveta, dok njegova administracija radi sa američkim proizvođačima nafte na povećanju proizvodnje.

"SRBI ĆE IM TO OPROSTITI, ISTORIJA NEĆE!" Hrvatski istoričar podsetio na Putinove reči - Tada sam shvatio...

„Osim cena gasa, pozvao sam Kongres da preduzme hitne korake za smanjenje troškova porodičnih računa za komunalne usluge, cene lekova i još mnogo toga, uz istovremeno smanjenje deficita kako bi se smanjili inflatorni pritisci. To bi napravilo veliku razliku za porodice“, rekao je Bajden.

Uz rastuću globalnu potražnju u eri pandemije i zabrinutosti oko zaliha usred rata, početkom marta cene sirove nafte su porasle na najviši nivo u poslednjih 14 godina.

Godišnja potrošačka inflacija u Sjedinjenim Državama skočila je u martu na 8,5 odsto, najviše od decembra 1981. godine. Proizvođačke cene su u martu skočile za 11,2 odsto u odnosu na isti mesec prošle godine, što je najveći godišnji rast od novembra 2010. godine.

BONUS VIDEO:

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (4)

Loading
Dragi

20.04.2022 18:21

Zašto nisi dao garancije hoćeš da budeš svetski policajac nepoštujući druge to ti se vraća kao bumerang daj bože da se završi samo na tome da ne bude nešto gore

Šta reći

20.04.2022 18:55

Ovaj američki starac je ne samo senilan već i manipulator

Seka Persa

20.04.2022 19:08

Pod hitno coveka smestiti u sanatorium!Stvarno vise ko slusa sta oni pricaju!!!!!!To je isto kao kad sam sebi pricas uspavanku pa nikako da zaspis!!!😂😂😂😂🤣🤣🤣🤣🤣.....Ajde bre vise ponavljate se kao papige. IMA LI NEKAD NESTO I DO VAS??A NE SAMO DRUGI JE KRIV??!!!PRESMESSNNNOO

Istina

21.04.2022 16:28

SAD šalju oruzije a Putin kriv. Pa nisu ti Srbi glupi Amerikanci.