Džo Bajden
Foto: AP/Manuel Balce Ceneta (STF)

Prema njegovim rečima, SAD bi trebalo da povećaju podršku Ukrajini kako bi sprečile ruskog predsednika Vladimira Putina da zadire u zemlje NATO saveznike i osigurale da on ne uvlači američke trupe u budući rat u Evropi.

„Sada nije vreme da napuštamo naše prijatelje. Predstavnički dom treba hitno da odobri zakone o nacionalnoj bezbednosti uz pomoć Ukrajini i Izraelu, kao i da pruži preko potrebnu humanitarnu pomoć Palestincima u Gazi“, naglasio je šef Bele kuće u autorskom tekstu za Vol strit džornal.

On je naglasio da ako Kongres odobri pružanje vojne pomoći Ukrajini i Izraelu, SAD neće pisati „neograničene čekove“.

„Poslaćemo vojnu opremu iz naših zaliha, a zatim iskoristiti novac koji je odobrio Kongres da dopunimo te zalihe kupovinom od američkih dobavljača. Ovo uključuje rakete Patriot proizvedene u Arizoni, rakete Džavelin proizvedene u Alabami i artiljerijske granate proizvedene u Pensilvaniji, Ohaju i Teksasu.

Ulagali bismo u američku industrijsku bazu, kupovali američke proizvode koje proizvode američki radnici, podržavali bismo poslove u skoro 40 država i jačali nacionalnu bezbednost. Pomogli bismo našim prijateljima tako što bismo pomogli sebi“, naveo je američki predsednik. On je ocenio da je ruski predsednik Vladimir Putin pokušao da slomi volju ukrajinskog naroda, ali da nije uspeo. „Sada pokušava da slomi volju Zapada.

Ne možemo mu dozvoliti da uspe. Postoje trenuci u istoriji koji zahtevaju vođstvo i hrabrost. Ovo je jedan od njih“, zaključio je Bajden. U ponedeljak je predsedavajući Predstavničkog doma SAD Majk Džonson predstavio odvojene planove pomoći SAD Ukrajini, Izraelu i Tajvanu.

Portparol Bele kuće za nacionalnu bezbednost Džon Kirbi izjavio je u utorak da se administracija američkog predsednika Džozefa Bajdena protivi potencijalnom predlogu Republikanaca u Predstavničkom domu da se pomoć Izraelu i Ukrajini daje u dva odvojena paketa.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading