Džo Bajden
Foto: AP/Matt Rourke (STF)

 Marape je reagovao na kontroverzne izjave Džoa Bajdena.

"Bajden je izgleda implicirao da su njegovog ujaka, Ambrouza Finegana, pojeli su kanibali nakon što je njegov avion oboren iznad Papue tokom Drugog svetskog rata", saopšteno je iz Marapeove kancelarije u nedelju.

"Moja zemlja ne zaslužuje takvu etiketu"

"Izjave predsednika Bajdena možda su bile lapsus, međutim, moja zemlja ne zaslužuje takvu etiketu," dodao je Marape.

"Pozivam predsednika Bajdena da predloži Beloj kući čišćenje ovih ostataka iz Drugog svetskog rata kako bi se saznala istina o nestalim vojnicima poput Ambrouza Finegana."

Bajden je ranije spominjao svoju ličnu povezanost s ratnom istorijom Papue Nove Gvineje, ispričavši priču o svom ujaku koji je poginuo u avionskoj nesreći u julu 1944.

Papua Nova Gvineja bila ključna za američki napad kako bi oslobodili Filipine.

Nakon što je posetio spomenik nestalim borcima u Pensilvaniji, prošlog nedelje je izjavio da postoji mogućnost da je ujak bio žrtva kanibala.

Premijer Marape je govorio i o svojim sastancima sa Bajdenom.

"Sreo sam ga u četiri navrata, do danas, i u svakoj prilici je uvek toplo poštovao Papuu Novu Gvineju", rekao je Marape.

SAD se bore za uticaj u Papui Novoj Gvineji, jer imaju za cilj da se suprotstave rastućem prisustvu Kine u regionu. Prošle godine dve zemlje su potpisale sporazum o saradnji u oblasti odbrane.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading