Džo Bajden
Foto: Alo/Printscreen

Prvi put su najveće medijske kuće u SAD objavile saopštenje u kojem pozivaju očekivane predsedničke kandidate da se obavežu da će učestvovati u debatama. Razlog su nejasne poruke iz dva tabora, Trampov tvrdi da su spremni na neograničeni broj debata, Bajdenovi za sada nisu potvrdili spremnost da učestvuju ni u jednoj.

Tradicija u američkoj demokratiji

U saopštenju koje potpisuju kaže se da su konture izbora sada u jasnom fokusu i da potpisnici ovog proglasa pozivaju kandidate da se obavežu na učešće.

„Debate imaju bogatu tradiciju u našoj američkoj demokratiji, jer su igrale vitalnu ulogu na svim predsedničkim izborima u poslednjih 50 godina. Od 1976. godine redovno su desetine miliona građana gledali debatu predsedničkih kandidata.“

U saopštenju se dodaje da od 1988. debate organizuje nadstranačka Komisija za predsedničke debate, koja je već objavila datume, vreme i kriterijume podobnosti za debate 2024. godine.

„Iako je prerano da se pozivi upućuju kandidatima, nije prerano da kandidati koji očekuju da ispune kriterijume podobnosti javno izraze svoju podršku – i svoju nameru da učestvuju u – debatama Komisije planiranim za ovu jesen“, poručuju potpisnici.

Građani saglasni makar u jednom

„Ako postoji jedna stvar oko koje se Amerikanci mogu složiti tokom ovog polarizovanog vremena, to je da su ulozi ovih izbora izuzetno visoki. U tom kontekstu, jednostavno nema alternative za sučeljavanje kandidata koji debatuju jedni sa drugima, a pred američkim narodom, o svojim vizijama za budućnost naše nacije“, ističe se u saopštenju.

Uslov da bi neki kandidat učestvovao u predsedničkoj debati koju organizuje Komisija je da po Ustavu može da obavlja posao predsednika, da matematički može da pobedi na izborima jer je prijavljen u dovoljno država i da ima podršku najmanje 15 odsto birača prema anketama pet relevantnih organizacija.

Potpisnici saopštenja su ABC News, The Associated Press, CBS News, CNN, C-SPAN, FOX News Media, NBCUniversal News Group
NewsNation, Noticias Univision (Univision Network News), NPR, PBS NewsHour, USA TODAY.

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading