Džo Bajden
Foto: AP/Manuel Balce Ceneta (STF)

- Iran i njegovi saveznici koji deluju iz Jemena, Sirije i Iraka pokrenuli su vazdušni napad bez presedana na vojne objekte u Izraelu. Najoštrije osuđujem ove napade. Po mom nalogu, da bi podržala odbranu Izraela, američka vojska je tokom protekle nedelje rasporedila avione i razarače balističkih projektila u region - naveo je Bajden u saopštenju.

Dodao je da su, zahvaljujući raspoređivanju aviona i projektila i "izvanrednoj veštini" pripadnika američke vojske, SAD pomogle Izraelu da obori skoro sve dronove i rakete koje je Iran ispalio.

- Pozvaću svoje kolege, lidere G7 da koordiniraju ujedinjeni diplomatski odgovor na drski napad Irana. Moj tim će sarađivati sa kolegama širom regiona - naveo je Bajden.

Istakao je da će Vašington ostati u bliskom kontaktu sa izraelskim zvaničnicima.

- I pored toga što danas nismo videli napade na naše snage ili objekte, ostaćemo oprezni zbog svih pretnji i nećemo oklevati da preduzmemo sve neophodne mere kako bismo zaštitili naš narod - poručio je Bajden.

Iran je sinoć lansirao više stotina dronova i krstarećih raketa ka Izraelu u znak odmazde za napad na iranski konzulat u Damasku u kojem su poginuli komandant Revolucionarne garde u Siriji i Libanu Mohamed Reza Zahedi i njegov zamenik, kao i pet oficira koji su bili u njihovoj pratnji. Iran je lansirao i jednu seriju balističkih raketa u pravcu Izraela, javili su iranski mediji.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading