ORBAN REŠIO SVE DILEME "Mađarska neće uskoro prestati da se protivi embargu EU na rusku naftu"
Foto: EPA/ARIS OIKONOMOU / POOL

Mađarska neće uskoro prestati da se protivi embargu EU na rusku naftu i zato lideri bloka ne bi trebalo da razmatraju to pitanje na specijalnom sastanku početkom sledeće nedelje u Briselu, napisao je mađarski premijer Viktor Orban u pismu predsedniku Evropskog saveta Šarlu Mišelu.

Zvanična Budimpešta poslednjih nedelja koči novi paket sankcija EU Moskvi zbog rata u Ukrajini jer se protivi embargu na rusku naftu koji je Evropska komisija predložila ranije u maju.

NOVE OPTUŽBE IZ RUSIJE "Kijev ne želi da se situacija reši mirnim putem"

U pismu Mišelu, Orban je naveo da je malo verovatno da će se doći do rešenja „teških otvorenih pitanja“ pre specijalnog sastanka Evropskog saveta 30-31. maja.

„Uveren sam da bi razgovori o paketu sankcija na nivou lidera bez postojanja konsenzusa bili kontraproduktivni“, istakao je Orban i dodao da bi to naglasilo interne podele u EU bez pružanja realne šanse za njihovo rešavanje.

Još nije objavljen zvanični dnevni red specijalnog sastanka Evropskog saveta.

Orban je u pismu takođe upozorio da bi predloženi, šesti paket sankcija EU mogao da prouzrokuje „ozbiljne probleme sa isporukama“ u Mađarskoj i potkopa joj interese energetske bezbednosti donoseći „cenovni šok“ njenim domaćinstvima i ekonomiji.

IRONIČNO IME BRODA Emirati šalju naftu Evropi tankerom "Duša Moskve"

Evropska komisija je pre nedelju dana predstavila je 210 milijardi evra vredan plan nazvan RipauerIJu (REPowerEU) za napuštanje ruskog fosilnog goriva do 2027.

I dok su mnoge članice EU pozdravile taj plan, Orban u pismu navodi da predloženo nije umanjilo mađarske bojazni jer nema predviđenih finansija za zemlje koje nemaju izlaz na more.

Budimpešta, koja zavisi od ruske nafte iz samo jednog naftovoda, traži izuzeće od embarga najmanje četiri godine i želi 800 miliona evra iz EU fondova za finansiranje adaptacije rafinerija i povećanje kapaciteta cevovoda do Hrvatske.

Komentari (0)

Loading