Brisel
Foto: AP/Denes Erdos (STF)

EU je potrebno novo rukovodstvo jer su se sadašnji najviši zvaničnici bloka pokazali potpuno neuspešnima, izjavio je mađarski premijer Viktor Orban.

Orban je to izjavio u utorak u Evropskom parlamentu u okviru javne rasprave sa bivšim poljskim premijerom Mateušom Moravjeckim i liderom francuske partije Nacionalni skup Fabrisom Leđerijem.

„Sada imamo liderstvo u EU sa nekim velikim projektima koje su sami odabrali kao što su zelena tranzicija, politika za oporavak i otpornost, migracija, rat [u Ukrajini] i politika sankcija, i svi su propali“, rekao je Orban.

„Sadašnje rukovodstvo Evropske unije mora da ode. I potrebni su nam novi lideri“, insistirao je mađarski premijer.

Orban je rekao da namerava da "dođe i preuzme Brisel", ponovivši svoje ranije upozorenje da sa svojim saveznicima "okupira" ključne institucije EU kako bi uneo promene u blok.

Prema rečima mađarskog lidera, vladavina prava i sistem uslovljavanja koji je stvorilo sadašnje rukovodstvo EU „pokazalo se kao... instrument političke ucene. Ako se ne ponašate kako očekujemo, nećete dobiti novac.”

Mađarska nije dobila „ni jedan peni“ od RRF-a jer je predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen otvoreno izrazila nezadovoljstvo nevoljnošću Budimpešte da prihvati migrante i njenim protivljenjem rodnoj politici bloka, rekao je on.

Zelena tranzicija EU „propala je jer je išla protiv [ekonomskih i industrijskih“ interesa bloka, dodao je Orban. Prelazak na klimatsku neutralnost ne bi trebalo da bude „politički motivisan“, inače bi „uništio konkurentnost evropske privrede. Na tome smo danas“, objasnio je on.

Za razliku od mnogih drugih članica EU, mađarski lider je odbio da dostavi oružje Ukrajini i dosledno je kritikovao sankcije bloka protiv Rusije zbog sukoba.

Prema Orbanovim rečima, došlo je vreme da Brisel definiše „šta treba da uradi sa pitanjem rata” kako bi se pronašlo rešenje za krizu i sprečilo slične u budućnosti.

BONUS VIDEO


 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (2)

Loading
Tina

17.04.2024 17:42

Bravo Gospodine Orbane , divim Vam se , Evropska Unija je trula .

Pravda

17.04.2024 18:21

Bravo gospodine Orban,prijatelju Srbije !Srpski narod je uz vas,kojii vas postuje i voli i drago nam je sto imate takav stav u Briselu!Mnogi vas se boje zato sto im kazete sve u lice.Samo hrabro!