Viktor Orban
Foto: EPA/EPA Max Slovencik

Prema pisanju ovog medija, pokušaj gradonačelnika Brisela da otkaže konferenciju izazvao je optužbe za napad na slobodu govora.

Konferenciji su prisustvovali, između ostalih i glavni zagovornik izlaska Velike Britanije iz Evropske unije Najdžel Faraž i mađarski premijer Viktor Orban.

Prema njihovom mišljenju, najjači neprijatelji suverenih zemalja su Evropska unija i imigracija.

„Ako neko želi da se potrudi da stvori mešovito društvo, zasnovano na hrišćanskoj i muslimanskoj zajednici, i kao liberalnu stvar koja bi donela dobar rezultat, neka to učini, to je vaša sudbina, vaša budućnost. Ali nemojte nas prisiljavati na to“, rekao je Orban.

Orban je kritikovao podršku Zapada Ukrajini u njenoj borbi protiv Rusije.

“Bez primanja novca i oružja Evropske unije i Sjedinjenih Država, Ukrajina bi kao država prestala da postoji. Dakle, to više nije suverena država", rekao je on.

Analitičar Jorgos Samaras smatra da je Orban postao glavna ličnost evropske desnice.

“On je veoma uspešan u promovisanju autoritarne prakse i autoritarnog režima u svojoj zemlji. Mislim da ekstremna desnica širom Evrope sada pokušava da koristi istu strategiju“, kaže on.

Organizatori konferencije predstavili su je kao skup konzervativaca sa sličnim stavovima o odbrani suverenih država u Evropi uoči izbora za Evropski parlament koji će se održati u junu.

"Ovo je pokušaj konsolidacije različitih manifesta", rekao je Samaras.

Ali sastanak umalo nije ni održan. Policija je u utorak blokirala ulaz u objekat u kojem je održana konferencija nakon što je gradonačelnik Brisela izdao naredbu o otkazivanju konferencije iz bezbednosnih razloga.

Hitnom sudskom presudom poništen je nalog gradonačelnika. Učesnici su rekli da su njegovi postupci bili primer onoga što su nazvali "kulturom bojkota" s leve strane.

“Vidimo da mišljenja ljudi koji će pobediti na nacionalnim izborima više nisu prihvatljiva ovde u Briselu, domu globalizma, jer ako se ne slažete sa sve jačom unijom, onda ste loši ljudi“, rekao je Najdžel Faraž, bivši član Evropskog parlamenta.

Ankete pokazuju da će stranke desnog centra i krajnje desnice osvojiti mesta u Evropskom parlamentu na izborima u junu.

Nedavna anketa EU pokazuje da su ruski napad na Ukrajinu i evropska odbrana i sigurnost pitanja visokog prioriteta za birače.

Kosovo onlajn

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading