čovek
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

Naime, Y hromozom, tvrde neki naučnici, ono po čemu jači pol razlikuje od nežnijeg, taj mali deo DNK molekula nije ni jak, ni postojan!

Y hromozom, tvrde naučnici, ne samo da nije ključan za održanje organizma, već doživljava ubrzanu degeneraciju: Dok ženke poseduju dva normalna X hromozoma, mužjake karakteriše jedan X i jedan zakržljali Y hromozom.

SRY-gen je „glavni prekidač“ koji određuje da li će se kod embriona formirati testisi, odnosno da li će se embrion razviti u mužjaka (XY) ili ženku (XX), Y hromozom sadrži mali broj drugih gena i jedini je hromozom koji nije neophodan za održanje života. Uostalom, žene se sasvim dobro snalaze i bez njega.

Godinu za godinom, Y hromozom nestaje, pa su neki naučnici zaključili da muški pol ide ka izumiranju. Ipak, neka novija istraživanja, među kojima je i ono objavljeno u časopisu „Science“ govore o tome da gubitak Y hromozoma, kako muškarci stare, može da ima štetne posledice po zdravlje i da muškoj populaciji skrati životni vek. Istraživanje koje su predvodili naučnici sa Medicinskog fakulteta Univerziteta Virdžinije (UVA), takođe može da pruži objašnjenje zašto žene, prema statistici, obično žive duže od muškaraca.

Kako muškarci postaju stariji, oni ne gube samo kosu, tonus mišića i hrskavicu kolena, već takođe počinju da gube Y hromozome iz svojih ćelija. Naučnici su ovo nestajanje povezali sa dugom listom bolesti i većim rizikom od smrti, ali dokazi su bili posredni.

Sada, istraživači navode da kada su uklonili Y hromozom kod muških miševa, životinje su umrle ranije od svojih kolega koji su nosili Y, verovatno zbog problema sa srcem.

Gubitak Y hromozoma podstiče fibrozu u srcu, što dovodi do srčane insuficijencije i ranije smrti, zaključili su. Istraživači su dugo umanjivali uticaj Y hromozoma na zdravlje, kaže dr Kenet Volš, molekularni biolog sa UVA, ali dokazi ukazuju da njegovo uklanjanje „dovodi do zapanjujućeg broja izgubljenih godina života“.

Ovo otkriće može da pomogne da se objasni zašto muškarci umiru, u proseku, nekoliko godina ranije od žena. - Muškarci umiru brže od žena naročito nakon šezdesete godine. Kao da biološki brže stare - napomenuo je dr Volš.

Analiza uzoraka krvi je najlakši način da se otkrije gubitak Y, a istraživači su otkrili da hromozom nedostaje u bar nekim belim krvnim zrncima kod oko 40 odsto 70-godišnjaka i 57 odsto 93-godišnjaka. Kod nekih starijih muškaraca, više od 80 odsto ćelija može biti bez Y hromozoma.

Ćelije mogu da prežive i reprodukuju se bez Y hromozoma, ali muškarci koji nemaju ovaj hromozom u nekim ćelijama imaju veću verovatnoću da pate od srčanih bolesti, raka, Alchajmerove bolesti i drugih bolesti povezanih sa starenjem.

Naučnici koji su govorili o izumiranju muškaraca rekli su i da se to neće desiti još nekih pet miliona godina pre nego što Y hromozom nestane a do tada će, očekuje se, nauka već naći neko rešenje.

BONUS VIDEO 

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading