OTKRIVENO ZAŠTO ŽENE DUŽE ŽIVE Muškarci od očeva nasleđuju povećan rizik od ove bolesti
Foto: Shutterstock

Naučnici sa Univerziteta u Upsali objavili su studiju u kojoj su došli do otkrića da rizik od srčanih bolesti kod muškaraca raste sa godinama gubitkom ćelijskog Y hromozoma, preneli su švedski mediji.

Gubitak Y hromozoma u krvnim ćelijama starenjem može uzrokovati smanjenu funkciju srca, kao i smrt od kardiovaskularnih bolesti, navodi se u studiji koja za posledicu može da dovede do novih terapija za lečenje srčanih oboljenja.

Istraživanja su pokazala da muškarci u proseku umiru nekoliko godina ranije od žena, sa postepenim gubitkom Y hromozoma u belim krvnim zrncima njihovog imunološkog sistema, koji je povezan sa povećanim rizikom od razvoja bolesti poput raka i Alćajmerove bolesti.

Ovo istraživanje, objavljeno u časopisu "Science", pokazalo je da su ljudi sa takozvanim mozaičnim gubitkom Y hromozoma ("mLOI"), tokom 11 godina praćenja, imali približno 30 odsto povećan rizik od umiranja od kardiovaskularnih bolesti. „Veza između "mLOI" i fibroze je veoma interesantna, posebno s obzirom na nove strategije lečenja srčane insuficijencije, plućne fibroze i određenih karcinoma koja ima za cilj da se suprotstavi nastanku fibroze.

Muškarci sa "mLOI"mogu biti grupa pacijenata koja posebno dobro reaguje na tretman koji donosi ta nova strategija“, istakao je jedan iz grupe naučnika. Naučnici su istakli da ovo istraživanje ima poseban značaj u daljem izučavanju na polju razvoja personalizovanih lekova. „DNK svih naših ćelija neizbežno akumulira mutacije kako starimo.

Ovo uključuje gubitak celog Y hromozoma unutar podskupa ćelija kod muškaraca. To nas dovodi do saznanja da telo predstavlja mozaik stečenih mutacija u kojima se nalaze tragovi o bolestima povezanim sa starenjem i samom procesu starenja“, istakli su sa Univerziteta Virdzinija.

Istraživanje je vršeno kroz eksperiment koji se odvijao na uzorcima miševa, što je dovelo do saznanja da je "mLOI" prouzrokovao direktno oštećenje unutrašnjih organa glodara - miševi su kraće preživljavali od onih koji nisu imali "MLOI".

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading