NEMA KO DA RADI Plata jednog lekara u januaru veća od 9.000 evra, ali se ubijao od posla
Shuterstoock

Dr Stanko Belina ima 70 godina, 42 godine radnog staža, koeficijent 2.449 i njegova osnovna plata, bez pripadajućih dodataka, iznosi 2.388,11 evra neto. Da bi dobio više od devet hiljada evra, morao je da radi 360 sati, pišu 24sata.

Njegov fond redovnih radnih sati za januar bio je 168, a odradio je još i 192 prekovremena. I to samo zato jer nije imao ko drugi.

Priznaje da pada s nogu od umora, ali ne želi da ostaviti bolnicu na cedilu. U oktobru je, kaže, bilo pet radiologa, ali do januara ih je troje otišlo, pa je dvoje koji su ostali bili dužni da pokriju službu 24 sata. Kada nema ko drugi, Belina „krpi“ rupe i tako je nakupio 360 odrađenih sati.

Kaže, problem nedostatka radiologa vuče se već duže vreme. Neki kandidati dolaze na razgovor, ali kada čuju da bi trebalo da rade barem šest do sedam dežurstava, odustaju.

Inače, lekari u Hrvatskoj nisu zadovoljni predlogom Valde za povećanje plata i spominju i mogućnost štrajka. Čak 89 odsto lekara podržava štrajk, rezultat je to ankete koju je sproveo Hrvatski sindikat lekara među članstvom, čime su ispunili sve preduslove za pokretanje štrajka.

BONUS VIDEO 

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading