astronaut
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

Istorija je ispisana kada je robot po imenu "Odisej" u 00.23 prema vremenu u Srbiji sleteo, a operativni centar NASA u Hjustonu to povrdio. Signali da je letelica sletela prešli su 384.000 kilometara od Meseca do Teksasa, a nakon kraćeg prekida u vezi, definitivno je potvrđeno da je misija uspešna.

"Odisej" nema tehničkih mogućnosti da emituje video-prenos uživo. U vozilu koje je sletelo na Mesec nalaze se naučni instrumenti i tehnološke naprave koje će NASA i komercijalni korisnici upotrebljavati u narednih nedelju dana. Oni će raditi na osnovu solarne energije, pre nego što sunčevi zraci zađu iznad mesta sletanja.

NASA

OBJAVA NASA Printscreen

 

Plan je da se ova misija usredsredi na sakupljanje podataka o površini meseca, na merenje radio-talasa i na druge aspekte lunarnog okruženja za sve misije koje će uslediti. Ideja NASA-e je da do kraja ove decenije astronauti ponovo slete na Mesec, kao 1972. godine.

Ideja Amerike je da vrati astronaute na prirodni zemljin satelit pre Kine. Prema planovima Sjedinjenih Država, njeni astronauti mogli bi da tokom 2026. godine slete na Mesec, a to bi bio uvod u eventualno putovanje ljudi i na Mars. Razlog zašto je misija "Odiseja" usmerena baš na južni pol Meseca je pretpostavka da se u toj oblasti nalazi smrznuta voda i da ona može biti korišćena za održavanje života i za proizvodnju raketnog goriva. Ista kompanija u martu će poslati još jednu letelicu u isto područje, da bi kopala i pronašla podzemni led.

BONUS VIDEO: 

 

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading