Hamburg
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

Zbog manjka vernika i posvećenosti veri sve više crkava u Europi i zapadnom svetu zatvara se ili se prenamjenjuje u druge svrhe. Nakon talasa zatvaranja koji je najpre zahvatio evangelističke crkve koje su pretvorene u nešto sasvim drugo, poslednjih godina ta pojava je sve češća i u Katoličkoj crkvi u Nemačkoj. 

Pojedine biskupije odlučuju se na taj korak zbog, kako se navodi, “nedostatka novca za održavanje ili popravke sakralnih objekata”.

Prema pisanju nemačkih medija, crkve u Nemačkoj godišnje gube na stotine hiljada članova.

Prošle godine tek skoro svaki drugi Nemac bio je član neke od velikih crkvenih zajednica, prenosi Deutsche Welle (DW) navodeći da se “opustele crkve ponekad ruše, a katkad se pronađu novi korisnici”.

Crkve na prodaju

Kako bi sprečio da se “prekobrojne” crkve, kapele i sakralni prostori iz “mesta slavljenja Boga pretvore u grozote pustoši”, Vatikan je pre gotovo šest godina doneo smernice o desakralizaciji, kojima se preporučuje da se takvi prostori ustupe za “biblioteke i kulturne centre”, a ne za “noćne klubove i skejt parkove”. Time je Sveta Stolica želela da osigura da napuštene crkve zadrže nešto od svoje duhovne, kulturne i društvene vrednosti.

No, nisu se svi držali tih smernica, pa su brojni uznemirujući primeri desakralizacije hiršćanskih svetinja. U Češkoj prestolnici Pragu jedna crkva pretvorena je u noćni klub. Katolička crkva svete Barbare u španskoj Llaneri postala je skejt park, katolička crkva svetog Jovana Krstitelja u Pittsburghu postala je pivnica, a kapela vojne bolnice u Antverpenu prenamenjena je u restoran. Crkva svetog Antuna Padovanskog u Briselu pretvorena je u penjački klub.

Jednako kontroverze izaziva i to što se neke nemačke crkve pretvaraju u džamije. Tako su Bošnjaci pre četiri godine u Ahenu kupili sakralni objekat Nove apostolske crkve, preuredili ga i za svoje vernike otvorili kao džamiju.

Hamburg

Foto: Shutterstock

 

U džamiju je pre nekoliko godina u Hamburgu, u četvrti Horn, pretvorena i protestantska crkva. Vrh zvonika te crkve ubrzo je pretvoren u minaret, a umesto krsta na vrhu je postavljen natpis “Allah” na arapskom jeziku.

Zanimljivo je da prenamenu crkava u džamije, prema pisanju njemačkih medija, većinom financiraju Kuvajt i Saudijska Arabija.

U samoj Nemačkoj, u kojoj se ispis vernika iz hrišćanskih crkava već iskazuje u stotinama hiljada, od 2005. godine, prema crkvenim podacima koje prenose nemački mediji, zatvoreno je 650 katoličkih crkava i sakralnih prostora. Od 2019. do 2023. zabilježeno je prosječno 28 zatvaranja godišnje. Tim trendom najviše su pogođene severne nemačke biskupije, a s istim fenomenom, doduše u znatno manjoj meri, suočene su i biskupije iz središnje i južne Nemačke, poput biskupija Limburg i Augsburg, prenosi Večernji list.

Hrvatski katolički vernici suprotstavili su se i sprečili prodaju Hrvatske kapelice u Essenu i crkve u Bad Homburgu. Za sada. 

BONUS VIDEO: 

 

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading