HRVATSKU ČEKA DUGA, GLADNA ZIMA Seljaci očajni: Troškovi dupli ili utrostručeni, niko neće da rizikuje!
Alo

Kako su izračunali članovi Odbora za useve Hrvatske poljoprivredne komore (HPK), cena setve jednog hektara pšenice porasla je na 14.000 kuna (218 hiljada dinara), što je skoro duplo više nego prošle godine.

Shodno tome, poljoprivrednici na brojnim sastancima traže konkretnu pomoć od Ministarstva poljoprivrede za štete koje su pretrpeli zbog suše, ali i za deo troškova setve, od čega zavisi da li će imati dovoljno najvažnijeg hlebnog proizvoda za domaće potrebe.

- Nema sumnje da ćemo pšenicu posejati i proizvesti dovoljno za domaće potrebe, ali će prinosi biti znatno manji jer ratari nemaju novca za optimalne količine mineralnog đubriva, čije su cene utrostručene. Za prošlogodišnju jesenju setvu, ne računajući amortizaciju mašina, imao sam troškove od 500.000 kuna na 100 hektara, a sada je 1.500.000 kuna (preko 23 miliona dinara) - ističe Mato Brlošić, član Upravnog odbora HPK.

Cena proizvoda

U obračunu troškova od 14.000 kuna za setvu hektara poljoprivrednici su izračunali da je čak polovina đubriva, goriva i sjemena po oko 1.500 kuna, zaštitnih sredstava oko 1.000 kuna, a amortizacija (rezervni delovi, gume, ulje... .) oko 3.000 kn. Na sam rad utroši se samo 1.000 kuna (oko 15.000 dinara). Moguća zarada sa pet tona po hektaru i cijenom kilograma pšenice od dvije kune je oko 10.000 kuna, a poticaj 2.200 kuna.

- Sve cene su poznate, osim one koja nas najviše zanima, a to je cena našeg finalnog proizvoda. Niko od nas neće rizikovati maksimalne investicije i biće značajno smanjenje troškova gde god je to moguće kako bi se izbegli eventualni gubici - kaže Brlošić.

Na pitanje da li je to racionalno raspolaganje državnim zemljištem koje imaju u zakupu i zašto ga ne prepuste nekome ko bi mogao da ima veće prinose, on odgovara da se delimično slaže sa takvim razmišljanjem, ali...

- Za mene je u ovoj kriznoj godini, kada je otkupna cena ponovo neizvesna, bolje imati prinos od četiri tone po hektaru i otići bez duga, nego sedam tona i ostati nekome dužan. U cilju smanjenja troškova semena, predlažemo da se odobri setva tzv. tavanuše – objašnjava Brlošić i dodaje da seljaci nisu „toliko glupi i naivni da ne znaju kako da tretiraju seme hemikalijama koje se više nigde ne mogu kupiti”.

- Pšenicu koju kod nas kupuju za 2,20 kuna semenari prečiste i prodaju nam, zavisno od sorte, od 4,50 do 6 kuna. Mislimo da bi maksimalna i poštena cena bila 4,40 kuna - kaže Brlošić.

U Ministarstvu poljoprivrede navode da su od početka krize sproveli niz mera za pomoć poljoprivrednicima kako bi obezbedili nezavisnost u proizvodnji strateških prehrambenih proizvoda.

Pratite nas i na Telegramu

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading