NEMCI GUBE VOLJU ZA RADOM Na posao idu samo zato što moraju
Foto: EPA / Clemens Bilan

Skoro polovina zaposlenih, njih 48 odsto, želi da pređe na skraćeno radno vreme u dogovoru s poslodavcem, piše "Dpa".

Više od polovine ispitanih reklo je da bi napustilo posao.

Čak 56 odsto reklo je da je spremno da odmah napusti posao – ali ne može jer su prinuđeni da rade iz finansijskih razloga.

Podaci su rezultat godišnje studije instituta „JuGav“, a saopštili su ih naručioci iz osiguranja HDI.

U junu i julu anketiran je 3.891 zaposleni, stariji od 15 godina.

Pre pandemije, 2019. godine samo 41 odsto ispitanika je reklo da bi prestalo da radi u slučaju da ima dovoljno novca.

Više od tri četvrtine njih je izjavilo da podržava uvođenje četvorodnevne radne nedelje u svojoj kompaniji, ali velika većina uz odgovarajuću platu.

Posvećenost poslu sve manja među mladima.

 - Prema rezultatima našeg istraživanja, naročito mladi zaposleni u Nemačkoj žele više slobode na radnom mestu - istakao je direktor osiguranja HDI.

Očekivanja zaposlenih su u suprotnosti sa zahtevima tržišta rada.

Prema podacima Instituta za istraživanje tržišta rada i zanimanja, u drugom kvartalu ove godine bilo je 1,9 miliona slobodnih radnih mesta, više nego bilo kada od početka istraživanja.

Kadrovska situacija u zdravstvenim i ustanovama za negu je napeta, ali i u zanatstvu i IT industriji ima mnogo slobodnih radnih mesta.

Nemačka razmatra da državnim službenicima ove zime uvede rad od kuće, zbog pogoršanja energetske krize, preneli su mediji u toj zemlji.

Kako prenosi "Biznis insajder", na nedavnom sastanku federalnog ministarstva energetike, jedan od predloga bio je obavezan rad od kuće za državne službenike ove zime, dok je većina ministarstava navodno iznela primedbe na te planove.

Na sastanku je takođe bilo reči o ograničavanju temperature na maksimalnih 19 stepeni, prenose mediji. Ukoliko bi nekome bilo previše hladno, bilo bi mu dozvoljeno da radi od kuće.

Inače, planovi o merama uštede energije u javnim zgradama sprovode se na predlog ministra ekonomije i energetike Roberta Habeka, preneo je „Biz lajf“.

Pratite nas na Telegramu!

Komentari (0)

Loading