LITVANSKE RESTRIKCIJE RUSKOG TRANZITA CEMENTA I METALA Najkritičnije za ekonomiju Kalinjingradske oblasti
EPA/ Martin Alipaz

- Cement nam je trenutno najveći izazov. I metali. Još proletos smo počeli da trpimo prekide u snabdevanju cementom, jer su Evropljani pokrenuli sankcije prema lizing kompanijama koje iznajmljuju železničke vagone za transport cementa. Nestašica cementa je trajala tri nedelje. Zatim smo zamenili te kompanije i uspostavili isporuke - rekao je Alihanov, prenosi Tass.

On je dodao da zabranu tranzita takve robe smatra blokadom.

- Ovo se verovatno ne smatra blokadom u punom smislu te reči, ali kada vam je zabranjen uvoz građevinskog materijala i zbog toga pomorski transport poskupi, onda je to svakako blokada - naveo je Alihanov.

Evropa priznaje poraz, Putin pred velikom pobedom? - Alo.rs


Napominje da je tačno da zabrana ne obuhvata transport životnih namirnica, ali da bez cementa ne mogu da grade ni škole ni bolnice.

- Drugim rečima, to je pitanje normalne egzistencije više od milion ljudi i privrede našeg kraja. Stoga su ovakvi koraci definitivno izuzetno štetni i ti problemi moraju biti okončani u bliskoj budućnosti - rekao je guverner.

Litvanija je ranije u okviru sankcija obustavila železnički i drumski tranzit robe iz ruskih regiona u Kalinjingradsku oblast. Rusko Ministarstvo spoljnih poslova i Kremlj saopštili su da su postupci Litvanije nezakoniti i da su u suprotnosti sa međunarodnim sporazumima, dodaje Tass.

 

Komentari (0)

Loading