EU NAJAVILA NOVE SANKCIJE BELORUSIJI Kaznene mere biće proširene sledeće nedelje
Tanjug/Ap

Ona je napomenula da će se sankcije odnositi i na pojedince i na firme, prenosi agencija Rojters.

Diplomate Evropske unije su saopštile da Unija planira da se sankcije pogode oko 30 pojedinaca i firmi, uključujući ministra spoljnih poslova i belorusku avio-kompaniju "Belavia".

EU i NATO optužuju beloruskog predsednika Aleksandra Lukašenka da koristi migrante kao oružje za pritisak na Zapad tako što šalje ljude koji beže sa Bliskog istoka u Minsk, a zatim na granice Poljske i baltičkih država, navodi Rojters.

Sa druge strane, predsednik Lukašenko i njegov, kako navodi agencija, saveznik ruski predsednik Vladimir Putin, okrivili su EU za migrantsku krizu.

"Razmotrićemo mogućnost sankcionisanja avio-kompanija koje omogućavaju trgovinu ljudima ka Minsku, a zatim ka granici EU i Belorusije", rekla je ona.

Američki predsednik Džozef Bajden ugostio je ranije danas u Beloj kući predsednicu Evropske komisije kako bi, između ostalog, razgovarali o trgovini i "previranjima" na Zapadnom Balkanu, preneo je Rojters.

Sastanak u Vašingtonu dolazi ubrzo nakon što su se Bajden i Fon der Lajen sastali na samitu G20 u Rimu i na klimatskoj konferenciji Ujedinjenih nacija u Glazgovu.

Bajden je, kako navodi Rojters, pokušao da ojača veze sa Evropom nakon što je njegov prethodnik Donald Tramp odbacio evropske saveznike i institucije tokom svog mandata.

"Predsednik Bajden će ponovo potvrditi svoju podršku Evropskoj uniji kao fundamentalnom partneru Sjedinjenih Država", navela je portparolka Bele kuće Emili Horn u saopštenju.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading